RIJSWIJK - Gretta Duisenberg is in de nacht van zaterdag op zondag de toegang tot Israël geweigerd. Dat heeft een woordvoerder van de delegatie waarvan zij deel uit maakte zondag gezegd.

De rest van de groep mocht het land wel binnen. Een van hen, de schrijver/publicist Mohamed Benzakour, werd volgens de zegsman door de Israëlische autoriteiten negen uur vastgehouden. Aan het einde van zondagochtend mocht hij het land uiteindelijk in.

'Stop de bezetting'

Duisenberg vertrok zaterdag samen met een delegatie kunstenaars, journalisten en schrijvers naar de Palestijnse gebieden op de Westoever en Gaza. Duisenberg is voorzitter van het comité Stop de Bezetting en wilde onder andere een bezoek brengen aan de Palestijnse president Abbas en de politicus Moustafa Barghouti.

Volgens de woordvoerder van de delegatie werd Duisenberg te kennen gegeven dat ze om veiligheidsredenen het land niet in mocht. Dat gebeurde op het vliegveld van Tel Aviv. Ze keerde zondagochtend terug in Nederland.

Reactie Duisenberg

Duisenberg is ervan overtuigd dat de autoriteiten is Israël op de hoogte waren van haar komst. "Het was een duidelijke actie tegen onze groep. Iedereen is onderhanden genomen." Ze heeft nog geen idee waarom haar de toegang tot Israël is ontzegd. "Er is mij niets verteld. Het enige wat ik weet is dat het om 'security' redenen is."

Het bezoek van de delegatie gaat de komende dagen gewoon door. De reis staat in het teken van de bouw van de scheidingsmuur tussen Israël en de Westoever en de gevolgen daarvan op het leven in de Palestijnse gebieden. De delegatie keert zaterdag terug in Nederland.

Hoewel ze nog moet bedenken hoe, is Duisenberg niet van plan "het erbij te laten zitten". "De Nederlandse regering of ambassade moeten hier mee aan de slag."