GUATEMALA-STAD/SAN SALVADOR - De overstromingen en aardverschuivingen door de orkaan Stan hebben in het Centraal-Amerikaanse Guatemala alleen al bijna zeshonderd levens geëist. De hulpdiensten in het land vreesden zondag echter dat het dodental de drieduizend zal overtreffen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In het Indiaanse dorp Panabaj in het departement Sololá bijvoorbeeld zochten zondag bergers naar slachtoffers. Er zijn 1500 woningen door water, modder en rotsblokken weggevaagd. Van de naar schatting 4000 bewoners zijn de lijken van slechts 71 personen gevonden, onder wie dertig kinderen.

De bergers en plaatselijke autoriteiten vrezen dat de enorme massa modder en steen de slachtoffers niet meer zal prijsgeven. Ze overwegen het zoeken te staken en het gebied tot een soort begraafplaats en monument uit te roepen.

Noodweer

Panabaj is niet het enige dorp dat is weggevaagd. Verder zijn veel plaatsen overstroomd, vooral langs de westkust. Het regent nog steeds hard in de regio en het noodweer houdt mogelijk aan tot en met maandag.

Landbouw

Het noodweer is ook een ramp voor de landbouw. De schade aan gewassen is al minstens 320 miljoen euro volgens minister van landbouw Alvaro Aguilar. De verliezen aan mensenlevens, goederen en inkomsten zijn veel zwaarder dan die veroorzaakt in 1998 door de verwoestende orkaan Mitch. De Guatemalteekse regering heeft erkend deze ramp niet zonder buitenlandse hulp te boven te kunnen komen.

Elders in de regio heeft het noordweer ook veel slachtoffers en schade veroorzaakt. De Salvadoraanse minister van Binnenlandse Zaken, René Figueroa, zei dat driekwart van het grondgebied door waterstromen onstabiel is geworden. Vrijwel overal dreigen aardverschuivingen en alle rivieren zijn ver buiten hun oevers getreden. Het land heeft al 67 doden geteld en de schade moet gigantisch zijn vooral aan de landbouw.

In de meest zuidelijke Centraal-Amerikaanse landen, Honduras, Nicaragua en Costa Rica is de schade relatief beperkt. Er vielen in totaal vijftien doden. Hetzelfde dodental meldde zondag de Mexicaanse regering. Zeker twee miljoen Mexicanen hebben schade geleden door het noodweer van Stan.