DEN HAAG/ISLAMABAD - De krachtige aardbeving die het grensgebied van Noord-Pakistan en Noord-India zaterdag trof, heeft waarschijnlijk aan zeker 30.000 mensen het leven gekost. Zondagavond stond het bevestigde dodental op circa 20.000. Meer dan 40.000 mensen raakten gewond en honderdduizenden hebben alles verloren wat ze bezaten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vaak met blote handen werd zondag nog op honderden plaatsen tussen de enorme puinhopen gezocht naar overlevenden en nog meer lichamen. Wanhopige ouders zochten vaak tegen beter weten in naar hun kinderen tussen enorme blokken beton, eens het omhulsel van een school.

Afgelegen gebieden

De ziekenhuizen zitten stampvol en voor vele tienduizenden mensen is simpelweg nog geen enkele hulp voorhanden. Dat het dodental verder gaat oplopen geldt volgens de autoriteiten als zeker. Vooral in afgelegen bergdistricten zijn nog nauwelijks reddingswerkers aanwezig, aldus Pakistaanse en Indiase media zondagavond.

Weggevaagd

In Noord-Pakistan zijn hele dorpen en zelfs kleine steden goeddeels met de grond gelijk gemaakt. In de hoofdstad van het Pakistaanse deel van de omstreden regio Kashmir, Muzaffarabad, zijn alleen al meer dan 10.000 doden gevallen. Daar kwamen ook honderden schoolkinderen om doordat de schoolgebouwen instortten.

Tekorten

Reddingswerkers kampen met tekorten aan zwaar materieel en zijn te weinig middelen om de grote groepen daklozen op te vangen. Delen van het rampgebied zijn nauwelijks te bereiken en door de aanhoudende naschokken blijft het gevaar van nieuwe aardverschuivingen en van beschadigde gebouwen die alsnog instortten. Regen en hagel hinderden op veel plaatsen de hulpverlening.


Soldaten buigen zich over de slachtoffers in Uri, ruim 100 kilometer ten noorden van Srinagar In Pakistan is de grootste hulpoperatie op gang gekomen sinds de onafhankelijkheid in 1947. De Pakistaanse president Musharraf zei tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN nu vooral helikopters nodig te hebben voor de verspreiding van hulpgoederen. De Amerikanen zegden er zondag acht miltaire helikopters toe, die waarschijnlijk vanuit het naburige Afghanistan zullen worden overgevlogen.

Inzamelingsactie

Gironummer 800800 is geopend voor een nationale inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Zuid-Azië. De Samenwerkende Hulporganisaties heeft deze nationale actie op gang gezet.

Beving

De beving, met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter, was tot 1500 kilometer rond het epicentrum nabij het Pakistaanse Muzaffarabad voelbaar. Het centrum lag slechts circa 90 kilometer ten noordoosten van Islamabad en nauwelijks 40 kilometer van de grens met de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir. Volgens de Pakistaanse Meteorologische Dienst ging het feitelijk om vier zware aardbevingen met een kracht van 7,6 op de Richterschaal achter elkaar. Ook zondag waren er soms krachtige aardschokken.

India

Noordelijk Pakistan is het hardst getroffen, maar ook in India is er veel schade en leed. Het aantal Indiase doden beloopt bijna zevenhonderd. Meer dan 100.000 mensen hebben geen dak meer boven het hoofd en er zijn berichten over gebrek aan voedsel en drinkwater voor de overlevenden. Onder de doden in de omstreden en zwaar verdedigde grensstrook in Kashmir zijn ook talrijke Pakistaanse en Indiase militairen.

Internationale hulp

De internationale gemeenschap kwam direct in actie. Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking stelde zaterdag al 1 miljoen euro beschikbaar voor hulp. Ook onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, de VS, China, Rusland en Japan boden geld, materieel en specialisten aan. De Verenigde Naties hebben ook teams naar de regio gestuurd. De VN-afdeling voor coördinatie van rampenbestrijding OCHA heeft een groep specialisten naar Islamabad gedirigeerd om de noden in kaart te brengen en zorg te dragen voor een rappe en efficiënte verspreiding van hulpgoederen.

USAR

Het Nederlandse Urban Search and Rescue -team is op weg naar Pakistan om hulp te bieden bij het zoeken naar slachtoffers, aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. Het team bestaat uit zestig reddingswerkers en acht speurhonden. De hulpverleners van politie, brandweer, defensie en medici, en de honden zijn gespecialiseerd in het zoeken naar en redden van bedolven slachtoffers.

De Pakistaanse regering heeft Nederland zondagmorgen formeel gevraagd het team in te zetten. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de hulpverleners, die opereren in samenwerking met het VN-rampenteam, in het noorden van Pakistan worden ingezet. Eerder is het team ingezet na de aardbeving in Al Hoceima in Marokko in februari 2004.