PRAAG - Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië met 0-2 gewonnen. Van der Vaart en Opdam scoorden voor rust de doelpunten, die de ploeg van Marco van Basten naar het WK brengen, volgend jaar zomer in Duitsland. Oranje is na de zege in Praag nog steeds ongeslagen in de kwalificatiereeks.

Het Nederlands elftal heeft zich zaterdagavond in Praag ongeslagen geplaatst voor het WK in Duitsland. Oranje ging in de Toyota Arena in Praag met een 0-2 voorsprong de rust in. Na een half uur voetbal, waarin Tsjechië een licht overwicht had, brak een hectische fase aan. Tsjechië kreeg een strafschop, na een overtreding van Boulahrouz op Baros. Edwin van der Sar stopte de strafschop van Rosicky, middels een katachtige reflex. Nog geen minuut later scoorde Rafael van der Vaart de 0-1, na goed terugleggen van Arjen Robben.


Oranje viert de 1-0 van Van der Vaart, de scheidsrechter maant de spelers tot actie

Tsjechië trok na de treffer van Van der Vaart massaal ten strijde, en dacht een minuut na de openingstreffer 1-1 te scoren. De treffer werd echter geannuleerd wegens buitenspel. Centrale verdediger Opdam scoorde vijf minuten na de afgekeurde treffer 0-2, met een gemikte kopbal in de verre hoek.


Barry Opdam torent boven Stajnder en Polak uit en scoort koppend 2-0

In het begin van de tweede helft maakte AZ-verdediger Ron Vlaar zijn debuut voor het Nederlands elftal. Hij verving Boulahrouz. Vlaar speelde tot nu toe pas zes eredivisie wedstrijden voor AZ en mocht van bondscoach Van Basten met een 0-2 voorsprong het centrale verdedigingsduo gaan vormen met teamgenoot Barry Opdam.

De Tsjechen gingen op zoek naar de aansluitingstreffer, maar wisten geen gaatje te vinden in de solide Oranje-verdediging. Een kwartier voor tijd mocht ook Robin van Persie zijn opwachting maken, ten faveure van Arjen Robben, die uit voorzorg naar de kant werd gehaald.

Tien minuten voor tijd leek de ploeg van bondscoach Karel Brückner dan toch een spannend slotakkoord te kunnen forceren. Van der Sar was kansloos bij een leep schot van de Tsjechen, maar had een engeltje op de lat. Vlak voor tijd schoot van Nistelrooij naast in kansrijke positie, maar dat stond de zege niet meer in de weg. Oranje verzekerde zich met deze zege vroegtijdig van de eindzege in groep 1.

Geschorst

Bondscoach Marco van Basten kan woensdagavond tijdens de thuiswedstrijd tegen Macedonië niet over Jan Kromkamp beschikken. De verdediger, die vlak voor tijd werd gewisseld voor Nigel de Jong, kreeg tegen Tsjechië een gele kaart en moet daardoor in de Amsterdam Arena geschorst toekijken.