APELDOORN - VVD-aanvoerder Van Aartsen vindt het "frappant" hoeveel verzet er van onderwijsbonden en andere belangenorganisaties is gekomen tegen zijn plan om scholen voor- en naschoolse kinderopvang te laten verzorgen. "De VVD had de polder niet geraadpleegd, was niet bij alle Hollandse belangenverenigingen gaan buurten. Dan schiet de polder in een kramp", zei hij zaterdag tijdens een VVD-bijeenkomst in Apeldoorn.

Van Aartsen hekelde opnieuw de afhoudende reactie van de CDA-bewindslieden op zijn plan. "We hebben herhaaldelijk moeten aandringen voor premier Balkenende en minister Van der Hoeven van Onderwijs eindelijk begrepen wat de VVD wilde. Hoe komt het toch dat sommige dingen zo lang duren? De politiek heeft een mandaat, ze moet durven."

De brief die het kabinet komende week over zijn kinderopvangmotie naar de Tweede Kamer zal sturen, hoeft wat Van Aartsen betreft maar uit een zin te bestaan: "Wij voeren de motie uit."

Verkiezingen

Met zijn oproep aan de VVD-achterban om durf te tonen ("de kiezer zal het belonen"), leek Van Aartsen het startschot te geven voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Een goed resultaat voor zijn partij is dan van groot belang voor hem, want anders komt zijn ambitie om lijsttekker te worden bij de Kamerverkiezingen van 2007 in de knel.

Wiegel

Weliswaar heeft VVD-vice-premier Zalm laten weten niet meer beschikbaar te zijn voor het lijstrekkerschap, maar er zijn nog diverse kapers op de kust. Uit peilingen blijkt dat oud-partijleider Wiegel en minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) bij de VVD-kiezers aanzienlijk populairder zijn dan Van Aartsen.

Volgens een enquête onder VVD-stemmers van marktonderzoeksbureau De Vos & Jansen in opdracht van Algemeen Dagblad kan Wiegel rekenen op de steun van bijna veertig procent van de VVD-aanhang. Verdonk is favoriet bij een kleine twintig procent; Van Aartsen bij tien procent. Minister van Defensie Henk Kamp en staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte moeten het doen met respectievelijk 6,4 en 5,2 procent.

Hans Wiegel weet nog niet of hij kandidaat is voor het lijsttrekkerschap. "Met Pasen weet u meer." De liberaal zei in een reactie aan Algemeen Dagblad zich gestreeld te voelen in zijn ijdelheid door het onderzoek. "Iedereen vindt dat leuk. Mensen die zeggen dat zulke cijfers er niet toe doen, jokken."

Imago

De afgelopen weken liep Van Aartsens imago een nieuw deukje op door zijn uitspraak dat er nooit een kilometerheffing moet komen om het autoverkeer terug te dringen. Onder druk van zijn fractie moest VVD-voorman die stelling nuanceren. In Apeldoorn werd aan deze kwestie geen woord vuil gemaakt. Er waren wel deelbijeenkomsten over volkshuisvesting, sociale zaken, binnenlandse zaken en zorg, maar het thema mobiliteit ontbrak.