ASSEN/VEENHUIZEN - De koningin had er zaterdag in Assen zelf helemaal niks van gemerkt, van de 'aanslag' op haar gezelschap met een ei. Vlak na het begin van haar jubileumbezoek aan Drenthe gooide een jongen een ei in haar richting, maar dat miste doel. Alleen iemand in haar omgeving zou een paar spatjes op de kleren hebben gekregen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hadden ze maar beter moeten oefenen, grapte de koningin achteraf, toen ze van het incident hoorde. Inmiddels zaten de jongen en een 'strijdmakker' op het politiebureau. De twee zijn zeventien en achttien en komen uit Assen.

Jongeren

Het bezoek aan Drenthe stond vooral in het teken van de jeugd. Zo had de vorstin een gesprek met de door de provincie ingestelde jongerenraad en zag ze allerlei jeugdige artiesten. Ze toonde zich enthousiast over de wijze waarop Drenthe structureel aandacht probeert te geven aan jongeren in alle leeftijden en de jeugd ook wil laten meedenken.


Koningin Beatrix krijgt een roos aangeboden tijdens haar wandeling door Assen.

De jongerenraad gaf speciale polo'tjes mee voor de kleinkinderen, om die op den duur ook te interesseren voor werk als voor jongerenraden. Als de tijd daar is, tenminste. Volgens de koningin zijn ze nu nog lang niet wijs genoeg, maar wel eigenwijs.

Kinderjournalisten

Beatrix liet zich ook door kinderjournalisten interviewen. Twee elfjarigen vroegen haar naar het verdwijnen van natuur (er komt gelukkig ook nieuwe natuur bij, vindt de koningin), naar haar huisdieren (ze vertelde over haar papegaai) en naar haar gezondheid. De vorstin vond zichzelf volgens de jonge journalisten maar een bofkont, omdat ze zelden ziek is.

Mensenbiep

Heel leuk vond de vorstin ook de ambulante 'mensenbiep', waar je een mens, bij voorbeeld een allochtoon, kunt lenen om die beter te leren kennen. Dat kan je van je vooroordelen afhelpen. Een ontzettend leuk initiatief, meende de koningin, concreet en gemakkelijk te realiseren. Ze zou zelf ook wel een heleboel mensen willen lenen.

Gedeputeerden

Natuurlijk was er ook het gesprek met de gedeputeerden, als in elke provincie. De koningin heeft mede daardoor echt wat aan haar bezoeken, vertelde ze. Het gaat telkens aardig de diepte in en ze krijgt dit jaar in een snel tempo een beeld van ons land waar ze anders jaren over zou doen. Ze merkt ook dat er grote verschillen tussen provincies zijn.

De koningin zag een eigentijds Drenthe en prees de provincie daarvoor. "Ik ben blij dat u over de hunebedden bent heen gestapt", zei ze in een afsluitend toespraakje.

Koningin Beatrix moest zaterdagmorgen extra vroeg naar Drenthe vertrekken, omdat ze door de mist niet met de heli kon, maar met de auto naar Drenthe moest rijden. Ze had dan ook de Volkskrant, met daarin de opzienbarende uitspraken van haar zus Irene, nog niet gelezen.