NIJMEGEN - Het Sint Radboudziekenhuis in Nijmegen mag voorlopig geen hartklepoperaties uitvoeren bij patiënten met een hoog risico op overlijden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft dat besloten. Volgens haar moeten twee commissies verder onderzoeken hoe het komt dat het sterftecijfer in het hartcentrum van het Nijmeegse ziekenhuis veel hoger ligt dan elders.

Vorige week lekte uit dat in het centrum van het Sint Radboud twee keer zoveel patiënten na een operatie sterven dan in vergelijkbare centra. Het ziekenhuis kreeg een week de tijd om een verklaring te geven voor het hoge sterftecijfer.

Volgens het Sint Radboud heeft zijn hartafdeling relatief veel patiënten met een slechte gezondheidsconditie. Het hoge sterftecijfer zou daardoor kunnen worden verklaard. De inspectie neemt met die verklaring geen genoegen. De commissies zullen rond de jaarwisseling verslag uitbrengen.

Risico

Hartoperaties bij relatief gezonde patiënten mogen gewoon doorgaan. De patiënten met een hoog risico op overlijden zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen met suikerziekte of patiënten die om andere redenen een slechte conditie hebben. Het verbod geldt verder voor een specifieke hartklepoperatie namelijk die aan de mitralisklep.

De twee commissies die onderzoek doen, zijn een interne commissie van het ziekenhuis zelf, en een onafhankelijke, externe commissie waarin de Inspectie voor de Gezondheidszorg is vertegenwoordigd.

Volgens een woordvoerder van het Sint Radboud heeft het besluit van de inspectie tot gevolg dat er vijf operaties per jaar minder mogen worden uitgevoerd in het ziekenhuis. Het Sint Radboud houdt vol dat het in staat is om de operaties bij patiënten met een hoog overlijdensrisico goed te kunnen uitvoeren. Volgens de woordvoerder stemt het ziekenhuis echter met het onderzoek van de commissies in.

Ongerustheid

De maatregelen van de inspectie hebben volgens J. van Overveld, voorzitter van de Stichting Hartpatiënten Nederland, tot grote ongerustheid geleid onder patiënten van de hartafdeling van het ziekenhuis. Van Overveld zegt dat zijn organisatie de afgelopen week "tientallen" hartpatiënten heeft geholpen bij het vinden van een andere plek om geopereerd te worden. Ze zijn volgens hem vooral naar Duitsland uitgeweken.

Van Overveld vertelde zaterdag dat hartpatiënten die voor een spoedoperatie in het ziekenhuis lagen, meteen hun kleren aantrokken toen ze het nieuws hoorden, hun koffers pakten en wegvluchtten uit het ziekenhuis. Volgens hem heeft dat levensgevaarlijke situaties opgeleverd.

Het ziekenhuis ontkent dat hartpatiënten zijn opgestapt of hebben afgezien van een operatie. Een woordvoerder zegt zeer verbaasd te zijn over het verhaal van de Stichting Hartpatiënten. "Er is geen enkele patiënt weggegaan en dat lijkt me ook helemaal niet nodig. Mensen zijn wel ongerust, maar iedereen kan bij ons terecht voor een gesprek met de behandelend arts."