UTRECHT - Guernsey is vrijdag de grote winnaar op het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht. De film van Nanouk Leopold won de Gouden Kalveren voor beste regie en beste actrice (Maria Kraakman) en werd door filmjournalisten uitgeroepen tot beste film. De uitreiking van de Grote Prijzen van de Nederlandse Film vormde de afsluiting van de 25e editie van het Nederlands Film Festival. De jury kende Gouden Kalveren toe in zeventien categorieën.

Paradise Now ging naar huis met het beeld voor de beste lange speelfilm. De film van regisseur Hany Abu-Assad werd eveneens gewaardeerd voor de montage. Thijs Römer nam voor zijn rol in 06/05 het Kalf voor beste acteur in ontvangst. De vermoorde filmmaker Theo van Gogh en de aan kanker overleden Willem van de Sande Bakhuyzen werden postuum geëerd met een speciale juryprijs voor hun oeuvre.

Zwarte zwanen

Zwarte Zwanen, net als Guernsey vijf keer genomineerd voor een Gouden Kalf, won alleen in de categorie 'sound design'. Het paard van sinterklaas en Het Schnitzelparadijs, eveneens grote kanshebbers, moesten genoegen nemen met respectievelijk de prijs voor het beste scenario en die voor beste mannelijke bijrol. Actrice Sophie van Winden werd gewaardeerd voor haar bijrol in Leef!.

Leef! kreeg eveneens het Gouden Kalf voor de Tiscali Publieksprijs. Communekind van Maroesja Perizonius mocht de Filmprijs van de Stad Utrecht voor het beste regiedebuut, een penning en 5000 euro, in ontvangst nemen.

De Kroon

De Kroon werd het beste tv-drama, Lepel kreeg het Kalf voor 'production design', Alias Kurban Saïd werd bekroond voor de muziek en Echoes of war voor het camerawerk. De prijs voor beste korte film ging naar Dialoogoefening, die voor korte documentaire naar De kinderen van mijn vader en die voor lange documentaire naar Lomax the songhunter.

Het Nederlands Film Festival opende op 28 september met Leef!, de film van de een dag eerder overleden Van de Sande Bakhuyzen. Valse Wals van Mark de Cloe was donderdag de slotfilm. Het festival trok 107.000 bezoekers, 500 meer dan vorig jaar.