HAARLEMMERMEER - Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) heeft vrijdagmiddag een 500 pond zware vliegtuigbom met succes onschadelijk gemaakt. Het gevaarlijke projectiel lag langs de N205 bij Vijfhuizen. Het was wereldwijd de eerst keer dat een bom van dit type is veiliggesteld.

De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog werd woensdag bij graafwerkzaamheden op een akker naast de provinciale weg N205 gevonden. Experts van het EOC begonnen vrijdagochtend om 09.30 uur met het onklaar maken van de bom. Ze hadden bijna zeven uur nodig om de ontsteking uit het projectiel te halen.

Moeilijke bom

De leider van het opruimingscommando zei dat de ontmanteling van de bom zo lang heeft geduurd "omdat het een moeilijke bom is". Het ontstekingsmechanisme wordt geactiveerd door een zuur dat zich er doorheen boort. Ook de nieuwe apparatuur die het EOC gebruikte, bleek nog kinderziekten te hebben, waardoor de ontmanteling langer duurde. Bovendien werden de werkzaamheden bemoeilijkt, omdat de bom acht meter van een elektriciteitsleiding lag. De leiding voorziet vliegveld Schiphol van stroom.

Containers

Na de vondst van het explosief werden woensdag de bewoners van vijf woningen in de directe omgeving van de vindplaats in een hotel ondergebracht. Een wand van 180 containers moest in het geval van een explosie een drukgolf richting Zwanenburg verminderen. Het vliegverkeer op Schiphol was vanaf woensdagavond ernstig ontregeld door de vondst van de bom, doordat de Polderbaan in verband hiermee dicht moest. In combinatie met dichte mist van donderdag en vrijdag veroorzaakte dit grote vertragingen. De Polderbaan werd vrijdagmiddag vanaf 16.45 uur weer in gebruik genomen.

Doffe klap

De bom is om 19.45 uur bij de Toolenburgplas tot ontploffing gebracht. Twee uur had de EOC nodig om het explosief in te graven in zand. Honderden mensen waren er getuige van. Het enige wat ze hoorden, was een doffe klap. De explosie was op een zandwolkje na, nauwelijks te zien. De weg bij de plas werd kort daarna weer vrijgegeven.