ARNHEM - Paul de R. heeft de moord op het Baarnse echtpaar Müller, gepleegd in november 1999, vermoedelijk ruim van tevoren bedacht. Hij zegde zijn baantjes op en regelde voor de zondag die hij voor het misdrijf op het oog had, opvang op de Baarnse kinderboerderij die hij beheerde.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Dit sterke vermoeden liet advocaat-generaal J. Koers vrijdag doorschemeren tijdens zijn ondervraging van de 61-jarige De R., die momenteel in Arnhem in hoger beroep terechtstaat. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Utrecht De R. tot een levenslange gevangenisstraf wegens de dubbele moord.

De R. was al 23 jaar bevriend met Hans en Ria Müller. Volgens Koers hebben financiële problemen de man tot zijn daad gedreven. Met de dood van de Müllers had hij daarvoor "een oplossing".

Echtpaar

Het echtpaar Müller verdween in november 1999. De R. trok in hun huis en plunderde weldra hun bankrekeningen. Eind 2003 liep hij, na een onderzoek van journalist Peter R. de Vries, tegen de lamp. In januari 2004 vond de politie de stoffelijke resten van het echtpaar, begraven op het terrein van de Baarnse kinderboerderij. De R. werd gearresteerd.

Bekentenis

Hij deed er consequent het zwijgen toe, ook tijdens zijn proces voor de Utrechtse rechtbank. In maart van dit jaar verraste De R. het hof in Arnhem met een gedeeltelijke bekentenis, waarin hij toegaf Hans Müller (69) te hebben gewurgd. Hij ontkende ook vrijdag nog dat hij Ria (63) eveneens van het leven heeft beroofd.

Zowel het hof als aanklager Koers ondernamen vrijdag ettelijk pogingen De R. alsnog over de dood van Ria Müller aan de praat te krijgen. Rode draad bij die ondervraging is het brede plakband dat om het hoofd van de vrouw gewikkeld zat. De R. zegt zich niet te kunnen herinneren dat hij dat zou hebben gedaan. Ook weet hij niet meer dat hij de lichamen van de slachtoffers in plastic zou hebben verpakt. Een confrontatie met de foto's hiervan maakten geen herinneringen bij hem los.

Maandag geeft advocaat-generaal Koers zijn visie op de zaak en zal hij zijn strafeis formuleren. Daarna pleiten De R.'s raadslieden, H. Anker en T. van der Goot.