WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben een brief in handen gekregen van de rechterhand van Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri. Het stuk is gericht aan de meest gezochte terrorist in Irak, Abu Musab al-Zarqawi. In de brief wordt volgens de Amerikaanse zender CBS News met "angstaanjagende duidelijkheid" omschreven wat het doel van al-Qaeda is in Irak en andere landen in het Midden-Oosten.

De brief zou zijn geschreven kort na de aanslagen van 7 juli in Londen. CBS baseert zich op anonieme bronnen, maar meldt niet hoe de Verenigde Staten aan de brief zouden zijn gekomen en hoe zij de juistheid van de afzender hebben achterhaald.

Al-Zawahiri

Al-Zawahiri noemt Irak in het dertien pagina's tellend schrijven "de plaats voor de grootste strijd van de islam in dit tijdperk". Het islamitisch terreurnetwerk zou eerst de Amerikanen uit Irak willen jagen en er vervolgens een islamitisch regime willen vestigen.

Heilige oorlog

Daarna moet de 'heilige oorlog' worden verplaatst naar andere Arabische landen, waaronder Egypte, Libanon en Syrië. In de brief zou Zawahiri, die wordt gezien als de strateeg van al-Qaeda, verder onder meer klagen over de onthoofdingen die de terreurbeweging van Zarqawi in Irak geregeld uitvoert. "Dat hebben we niet nodig", aldus de brief. "Gebruik in plaats daarvan een kogel."

Verder zou Zawahiri vragen om meer nieuws uit Irak. De tweede man van al-Qaeda schrijft volgens CBS dat hij het recht heeft minstens zoveel te weten als de vijand. Ook zou hij om financiële steun vragen.