LONDEN - De omstreden luxe terreinwagens (SUV's) zouden in de showroom waarschuwingsstickers moeten krijgen wegens het gevaar dat deze 'asobakken' vormen voor voetgangers. Dat stellen Ierse onderzoekers vrijdag.

Ze berekenden dat bestuurders van dit soort personenwagens een twee- tot viermaal zo grote kans hebben om voetgangers te doden of ernstig te verwonden als bestuurders van 'gewone' auto's.

Het gevaar van de wagens zit overigens niet zozeer in de grootte en massa. Doorslaggevend is vooral de hoogte en platte vorm van de voorzijde. Als iemand wordt aangereden door een reguliere personenwagen, raakt de bumper veelal benen of heupen, waarop het slachtoffer op de motorkap of voorruit terechtkomt.

Klap

Hoe erg dat ook is, een klap met een Sports Utility Vehicle is nog erger. Die ramt direct vitale organen en bovendien is er door de vorm van de voorzijde weinig kans dat de ongelukkige een deel van de energie van de botsing kan afleiden door dubbel te klappen op de motorkap.

Door de 'hoge zit' is de kans ook groter dat de bestuurders kinderen over het hoofd zien die rond de wagen staan of lopen.