NEW YORK - In het metrostelsel van New York geldt sinds donderdag een verhoogde alarmfase. De Amerikaanse federale recherchedienst FBI heeft de stad gewaarschuwd voor een terreurdreiging. Burgemeester Michael Bloomberg sprak tijdens een persconferentie van "de meest specifieke dreiging" sinds de terreuraanslagen in de metropool op 11 september 2001.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Volgens politiechef Ray Kelly is het een "geloofwaardige dreiging". Het zou gaan om een aanslag die "in de komende dagen" zou worden gepleegd. Een functionaris van de FBI zei dat eerder deze week geheime operaties hebben plaatsgevonden die de terreurplannen "deels hebben ontregeld".

Kinderwagens

Bronnen vertelden de nieuwszender CNN dat terroristen mogelijk aanslagen voorbereiden met explosieven verstopt in kinderwagens. Vijftien tot twintig personen zouden zich in de Verenigde Staten bevinden om dergelijke aanslagen uit te voeren.

Anonieme functionarissen op federaal niveau noemden de informatie in een reactie "niet erg betrouwbaar". Zij verbaasden zich erover dat New York de dreiging donderdag openbaar maakte. De dreiging zou zijn oorsprong hebben buiten de Verenigde Staten, mogelijk in Irak, en was tot dusver buiten de publiciteit gehouden om het onderzoek niet in gevaar te brengen. Er zijn volgens burgemeester Bloomberg nog geen arrestaties verricht.

Maatregelen

In de tunnels is extra beveiligingspersoneel aanwezig, liet een woordvoerder van het Newyorkse metrobedrijf weten. Ook de politie heeft meer personeel ingezet, voorzien van speurhonden. Volgens Kelly zijn al na de aanslagen in de Londense metro op 7 juli extra maatregelen genomen om het openbaar vervoer te beschermen. Zo wordt vaker de bagage van willekeurige reizigers doorzocht.

De metro's bleven donderdag gewoon volgens schema rijden. Het Newyorkse metrostelsel vervoert dagelijks 4,5 miljoen reizigers. Het is daarmee wat betreft het aantal passagiers het op vier na grootste ter wereld.

Arrestaties

Dezelfde informatie over een dreiging in New York zou volgens functionarissen woensdagavond hebben geleid tot arrestaties in Irak. Ten zuiden van de Iraakse hoofdstad pakten geheime agenten met hulp van het Amerikaanse leger enkele leden van het terreurnetwerk al-Qaeda op, aldus de bronnen.