DEN HAAG - Het CDA blijft er bij dat de invasie in Irak een verstandig besluit is geweest. "De les die is geleerd is dat een dictator niet eeuwig zijn gang kan gaan," zei CDA-woordvoerder Ormel donderdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Het debat was aangevraagd door GroenLinks om helderheid van het kabinet te krijgen over de opmerkingen die minister Bot van Buitenlandse Zaken woendag had gemaakt over de inval. Bot vroeg zich hardop af of het met de kennis van nu niet verstandiger was geweest de diplomatie langer de kans te geven.

CDA en VVD herhaalden echter dat het zaaien van dit soort twijfel juist overstandig was. Ormel zei dan ook blij te zijn dat Bot woensdag later op de avond zijn opmerkingen weer had ingetrokken. Volgens VVD-woordvoerder Van Baalen is Irak nu beter af dan onder de dictator Saddam Hussein.

Rechtmatigheid

Van de coalitiepartijen kon alleen D66 voluit waardering opbrengen voor de manier waarop Bot bereid was terug te kijken op de rechtmatigheid en de effectiviteit van de invasie door de Amerikanen en de Britten.

PvdA en SP vonden het treurig dat de minister van Buitenlandse Zaken direct gedwongen werd zijn moedige uitspraken weer in te slikken. "De pleister zat daarna weer stevig op de mond," aldus PvdA-woordvoerder Koenders.