DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën ziet niets in het alternatief de PvdA heeft bedacht voor de kabinetsplannen voor 2006. Volgens hem heeft die tegenbegroting op korte termijn wel een positief effect, maar werken de voorstellen op de lange duur nadelig. Zalm zei dat donderdag tijdens de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer.

De PvdA-plannen leiden volgens het Centraal Planbureau (CPB) volgend jaar tot meer banen en meer koopkracht voor de burgers. Maar Zalm wijst erop dat ze deels gefinancierd worden door "geld van de toekomst naar voren te halen".

Jaarinkomens

De PvdA wil dat voor jaarinkomens boven de 45.000 euro de pensioenpremies niet meer aftrekbaar zijn voor de belastingen. Dat levert weliswaar miljarden op, maar dat geld loopt de overheid in de toekomst mis. Ook over het PvdA-voorstel om af te zien van een WAO-ingreep per 1 januari oordeelt Zalm negatief. Het kost de schatkist op termijn 1,3 miljard euro, stelde hij.

Tegenbegrotingen

Ook de tegenbegrotingen van de kleinere oppositiepartijen wijst Zalm af. Hun voorstellen zijn volgens hem wel "sympathiek", maar de finnanciële dekking ervan is volgens hem niet deugdelijk. Zalm gaf toe dat er veel onzekerheden zijn rond de kabinetsvoornemens voor volgend jaar. Het CPB gaat ervan uit dat de economische groei dan stijgt van 0,5 naar 2,5 procent, maar de dure olie kan roet in het eten gooien.

Maar ook als de economie wat minder hard groeit, hoeft het kabinet zijn beleid niet meteen om te gooien, stelde Zalm. Zelfs als het financieringstekort ietsje hoger uitvalt dan de geraamde 1,8 procent, zit Nederland ruim onder de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product. "Doordat wij in het begin van de kabinetsperiode snel hebben ingegrepen, kunnen we nu iets ruimer zijn dan bijvoorbeeld Italië. Daar moet mijn collega nog steeds bezuinigen om de overheidsfinanciën te saneren."