HAARLEMMERMEER - Dichte mist en een bij het naastgelegen Vijfhuizen gevonden vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog vertragen het vliegverkeer op Schiphol. Niet de gemiddelde 68 vliegtuigen kunnen elk uur binnenkomen maar slechts 22. Schiphol verwacht dat de mist nog de hele ochtend duurt.

Een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op de luchthaven zei donderdag dat vooral door het slechte zicht veel minder vliegtuigen kunnen landen. Normaal gesproken zou Schiphol in dat geval twee andere banen, de Polderbaan en de Zwanenburgbaan, gebruiken voor extra capaciteit. Maar de Polderbaan blijft tot laat in de avond dicht wegens de vondst van de bom en de Zwanenburgbaan kan maar in een richting worden gebruikt.

Trillingen

De 500-ponder is gevonden bij graafwerkzaamheden op een akker naast de provinciale weg N205 bij Vijfhuizen. Die weg blijft tot vrijdagochtend in beide richtingen afgesloten. Het projectiel is gevoelig voor trillingen, ligt instabiel en staat mogelijk op scherp.

"Vanaf donderdagochtend vroeg moeten reizigers rekening houden met vertragingen, omdat de capaciteit die wij kunnen bieden aanzienlijk kleiner is dan normaal", weet de woordvoerster van de verkeersleiding. Over de Zwanenburgbaan, die parallel ligt aan de Polderbaan, kunnen vliegtuigen alleen opstijgen in zuidelijke richting.

Kaagbaan

Door de bom was in de afgelopen nacht alleen de Kaagbaan beschikbaar. De bom ligt volgens de gemeente Haarlemmermeer buiten de bebouwde kom van de dorpskern van Vijfhuizen. De bewoners van vijf woningen die in de gevarenzone rond het projectiel liggen, zijn elders ondergebracht.

Maar de Polderbaan blijft tot laat in de avond dicht wegens de vondst van de bom en de Zwanenburgbaan kan maar in een richting worden gebruikt.