WASHINGTON - Een voormalige marinier heeft drie jaar lang zonder op te vallen kunnen spioneren in het Witte Huis. Dat heeft de Amerikaanse zender ABC News woensdag (lokale tijd) gemeld. Woordvoerders van de FBI en CIA noemen het de eerste spionagezaak in het Witte Huis uit de moderne geschiedenis.

Leandro Aragoncillo, een 46-jarige tot Amerikaan genaturaliseerde Filipijn, werkte vanaf 1999 bijna drie jaar op het Witte Huis, onder meer voor vice-president Dick Cheney. Hij werd vorige maand gearresteerd en wordt ervan verdacht dat hij geheime informatie stal van computers in de ambtswoning van de Amerikaanse president.

Cheney

Aragoncillo zou tijdens verhoor hebben toegegeven dat hij als staflid van Cheney heeft gespioneerd. Hij stuurde onder meer bezwarende dossiers over de president van de Filippijnen, Gloria Arroyo, door naar oppositieleden. Die zouden in het geboorteland van Aragoncillo een coup voorbereidden. "De informatie werd grotendeels via e-mail verspreid", vertelde procureur Christopher J. Christie de Amerikaanse omroep.

Het Witte Huis heeft in een reactie aan het persbureau AFP bevestigd dat er een onderzoek gaande is. Een woordvoerder verwees alle vragen echter door naar de federale politie FBI. Aragoncillo werkte in 2000 als staflid voor de toenmalige Amerikaanse vice-president Al Gore. In een interview met de Filipijnse televisie vertelde hij destijds dat Filipijnse medewerkers op het Witte Huis erg werden gewaardeerd. "Ik denk dat ze vooral van onze integriteit en loyaliteit houden",zei de vermeende spion toen.

FBI

Na zijn baan op het Witte Huis ging Aragoncillo vorig jaar voor de FBI werken. Daar viel hij door de mand. De Amerikaan werd gearresteerd omdat hij honderd geheime documenten van FBI-computers zou hebben gedownload.

Rechercheurs proberen er nu achter te komen hoe Aragoncillo het belangrijkste machtscentrum ter wereld wist binnen te komen. Ook is nog onduidelijk wanneer hij begon te spioneren en hoe het kan dat hij zolang onopgemerkt bleef. Binnen de staf van het Witte Huis zijn volgens nieuwszender CNN maar een beperkt aantal medewerkers die toegang hebben tot geheime informatie.

Aragoncillo vertelde vrienden eerder dat hij behalve voor Cheney en Gore ook heeft samengewerkt met de voormalige president Clinton. Ook was hij naar eigen zeggen medewerker van Condoleezza Rice in de tijd dat de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken nog nationaal veiligheidsadviseur van president Bush was.

Justitie heeft tegelijk met Aragoncillo ook de Filipijn Michael Ray Aquino aangeklaagd. Hij werd eerder al aangehouden omdat zijn toeristenvisum was verlopen en zou geheime informatie hebben overgebracht aan functionarissen in de Filipijen.