SAN SALVADOR/MEXICO-STAD - Door enorme regenval als gevolg van de tropische storm Stan zijn in Midden-Amerika en het zuiden van Mexico meer dan honderd mensen om het leven gekomen. Dat meldden media in de betrokken landen. El Salvador heeft gevraagd om internationale hulp. In Guatemala is woensdag de noodtoestand uitgeroepen wegens grote overstromingen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Stan, die maar kortstondig orkaankracht had, heeft een spoor van verwoesting getrokken in vooral Midden-Amerika. Daar hebben overstromingen en modderstromen grote schade aangericht aan huizen, bruggen en wegen.

Ontvlucht

Volgens de jongste schattingen vielen er zeker vijftig doden in El Salvador, 34 in Guatemala, elf in Nicaragua en twee in Honduras. In Mexico vielen zeker acht doden. Ongeveer 150.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht.

Stan bereikte na de verwoestende tocht over Midden-Amerika dinsdag de olierijke Golfkust van Mexico. De orkaan kwam in de eerste en laagste categorie aan land op ongeveer 130 kilometer ten zuidoosten van de stad Veracruz. Kort voor middernacht (Nederlandse tijd) was Stan afgezwakt tot een tropische storm, die windsnelheden tot 85 kilometer per uur haalde.

Wateroverlast

In Mexico werden enkele havens gesloten. Ook was sprake van wateroverlast in laaggelegen gebieden, aldus het Amerikaanse Nationale Orkanen Centrum. Uit voorzorg werden in de deelstaten Veracruz en Oaxaca meer dan 100.000 mensen geëvacueerd. Door de zware regenval zijn rivieren als de Jamada en Cotaxtla buiten hun oevers getreden.

De autoriteiten in alle getroffen landen zeiden woensdag dat het dodental nog verder zal oplopen. Veel gebieden staan onder water of zijn wegens verwoeste infrastructuur nog niet bereikbaar voor reddingswerkers.