HAARLEMMERMEER - Bij graafwerkzaamheden op een akker naast de provinciale weg N205 bij Vijfhuizen is woensdag een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De weg blijft tot vrijdagochtend in beide richtingen helemaal afgesloten, meldde de gemeente Haarlemmermeer woensdagavond. Het luchtverkeer vanaf Schiphol is waarschijnlijk tot donderdagavond laat ernstig ontregeld, doordat de Polderbaan tijdelijk niet kan worden gebruikt.

Uit eerste onderzoek van het Explosieven Opruimings Commando (EOC) blijkt dat het gaat om een 500-ponder van Engelse makelij. Het projectiel is gevoelig voor trillingen, ligt instabiel en staat mogelijk op scherp.

Capaciteit

"Vanaf donderdagochtend vroeg moeten reizigers rekening houden met vertragingen, omdat de capaciteit die wij kunnen bieden waarschijnlijk aanzienlijk kleiner is dan normaal", aldus een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

De Polderbaan kan volgens de LVNL tot donderdagavond 23.00 uur niet worden gebruikt. De Zwanenburgbaan, die daar parallel aan ligt, kan in die periode alleen worden ingezet voor opstijgend vliegverkeer in zuidelijke richting. "We gaan ervan uit dat we vanaf donderdagochtend 06.00 uur maar met twee in plaats van drie banen kunnen werken", aldus de woordvoerster.

Kaagbaan

Door de bom is in de nacht van woensdag op donderdag alleen de Kaagbaan beschikbaar. Deze baan wordt zowel voor landende als voor startende vliegtuigen gebruikt.

De bom ligt volgens de gemeente Haarlemmermeer buiten de bebouwde kom van de dorpskern van Vijfhuizen. De bewoners van vijf woningen die in de gevarenzone rond het projectiel liggen, zijn elders ondergebracht.

Instabiele toestand

De N205 is tussen de Schipholweg en de N201 en de Vijfhuizerweg afgesloten. "Gelet op de instabiele toestand waarin de bom is komen te verkeren, kan er door het EOC niet eerder dan in de loop van vrijdagochtend worden begonnen met de ruimingswerkzaamheden", aldus de gemeente. "Tot die tijd blijven de genomen maatregelen van kracht."