DEN HAAG - De beste wijn van Nederland, de Pampas del Sur 2004, heeft woensdag een flinke imagodeuk opgelopen. Flessen met de code L-5135 blijken te zijn bedorven, meldde de Consumentenbond woensdagavond. Supermarktketen Dirk van den Broek heeft inmiddels een terughaalactie opgezet.

Met het rapportcijfer 9,9 staat de zeer goedkope (1,99 euro) rode Argentijnse wijn bovenaan de ranglijst in de Wijngids 2005 van de Consumentenbond. Voor het onderzoek proefde een panel van consumenten ruim vijfhonderd wijnen. Het ging om flessen met een maximale prijs van 8 euro die te koop zijn in supermarkten en slijterijen.

"De wijn is slechts een jaar oud, maar nu al op dronk. Uit de analyse blijkt dat de wijn chemisch 'correct' is en het smaakpanel is lovend", aldus de Consumentenbond bij de presentatie van de Wijngids in april. Nu blijkt de wijn toch niet helemaal perfect.

Na diverse klachten over schuimende flessen Pampas del Sur 2004 heeft de belangenorganisatie van consumenten de wijn opnieuw getest. De verdachte drank bleek te zijn bedorven. "Volgens Dirk van den Broek is de wijn te vroeg en te snel afgevuld (in flessen gestopt)", verklaart de Consumentenbond.

"Dit afvullen gebeurde eind maart van dit jaar, dus nádat de Consumentenbond de wijnen voor de Wijngids had inkocht en getest tussen november 2004 en januari 2005".