DEN HAAG - De Amerikaans/Britse invasie in Irak was, achteraf oordelend "misschien niet verstandig". Dat zei minister Bot van Buitenlandse Zaken woensdag in de Tweede Kamer. Volgens Bot was het langer doorzetten van diplomatie en verder onderzoek naar massavernietigingswapens "verstandiger geweest".

Achteraf en terugkijkend moet je eerlijk zijn en je de vraag stellen of het verstandig was, zei Bot. Die evaluatie is belangrijk voor de toekomst. In het dossier Iran is het bijvoorbeeld heel goed om je af te vragen of "de informatie die je voorgeschoteld krijgt deugdelijk is".

Bot zei wel dat hij er "op zich" in de bestaande VN-resoluties "een billijking" was voor de Amerikaanse invasie in Irak in maart 2003. "Maar er was misschien een betere oplossing."

VVD en CDA verbaasd

VVD en CDA zijn niet blij met de uitspraken van minister Bot. VVD-woordvoerder Van Baalen noemde de opmerkingen woensdag "onverstandig en speculatief. Het lijkt op een veroordeling van de politieke steun die destijds door het kabinet is uitgesproken. Dat is vele bruggen te ver."

Ook CDA-fractievoorzitter Verhagen is ongelukkig met de uitlatingen "Bot had dat beter niet kunnen zeggen", zei Verhagen woensdag in TweeVandaag. "Achteraf bezien was het misschien niet verstandig dat hij dit gezegd heeft. Het heeft me ook verbaasd, want ik had niet begrepen dat het kabinet hierover een ander standpunt heeft", aldus Verhagen. "Ik denk dat het een slip of tongue was."

GroenLinks

GroenLinks wil premier Balkenende naar de Kamer roepen over de uitlatingen van Bot. Die kan nog niet reageren op de uitlatingen. Balkenende zit namelijk nog in het vliegtuig terug naar Nederland, na een bezoek aan Nigeria en Mali. De premier landt in de nacht van woensdag op donderdag op Schiphol.

Twijfel

Minister Bot van Buitenlandse Zaken "betreurt het" dat hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer twijfel heeft gezaaid over het kabinetsbesluit waarin politieke steun werd uitgesproken voor de Brits-Amerikaanse inval in Irak. Dat zei de bewindsman woensdagavond in het actualiteitenprogramma Nova, nadat hij eerder op de avond contact had gehad met premier Balkenende.

Bot benadrukte nog eens dat hij geen moment de intentie heeft gehad om het kabinetsbesluit af te vallen. "Daar sta ik nog steeds volledig achter. Maar je moet wel kritisch durven kijken naar waar je mee bezig bent. We lopen nu veel te veel om de hete brij heen", had hij al gezegd tegenover het ANP.