DEN HAAG - Murat D., die een straf uitzit wegens het doodschieten van conrector Hans van Wieren van het Haagse Terra College, staat donderdag wederom voor de rechter. Hij wordt verdacht van poging tot moord op een medegedetineerde eind maart. Behalve Murat staan nog vijf medegedetineerden uit jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim terecht. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het geweld tegen het slachtoffer.

De rechtszaak tegen de 18-jarige Murat wordt vanaf 09.30 uur bij de rechtbank in Den Haag achter gesloten deuren behandeld, omdat hij ten tijde van het incident nog minderjarig was. Dat geldt ook voor drie medeverdachten. De zitting is vanaf 14.00 uur openbaar als de twee meerderjarige verdachten voor de rechter verschijnen.

Een andere jongen die vastzat in Sassenheim, werd eind vorig jaar op eigen verzoek overgeplaatst, omdat hij bedreigd zou zijn door Murat. Volgens advocaat A. Moszkowicz is zijn cliënt hier niet voor gestraft.

Murat D. schoot in januari 2004 Hans van Wieren dood in de kantine van het Terra College. Daarvoor werd hij volgens het volwassenenrecht veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Moszkowicz is daartegen in het verweer gekomen en heeft een procedure bij de Hoge Raad aangespannen.