VELEN-NOORD/HILLEGEOM - De politie Hollands-Midden heeft dinsdagavond in Hillegom het explosief gevonden dat maandag of dinsdag was verdwenen van een bouwplaats in Velsen-Noord. Een 25-jarige man had de mortiergranaat verborgen in de berging van zijn flatwoning in Hillegom, meldde de politie Kennemerland woensdag.

De mortiergranaat, 20 centimeter lang en 10 centimeter dik, werd maandag opgegraven. Op advies van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) werd het projectiel begraven en omheind. Dinsdagochtend bleek het explosief verdwenen.

De 25-jarige man uit Hillegom was vermoedelijk betrokken bij het plaatsen van de hekken om de granaat, aldus een politiewoordvoerder. Tegenover de politie verklaarde de verdachte dat hij het gevaarlijk vond dat het explosief daar op het terrein bleef liggen. Ook wilde hij het graag aan bekenden laten zien.

De man is met een proces-verbaal wegens diefstal en bezit van een granaat naar huis gestuurd. Het EOC heeft het explosief woensdagmiddag op het strand van Noordwijk alsnog tot ontploffing gebracht.