ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen heeft woensdag de 25-jarige Eric K. acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. De geboren Canadees bracht onder invloed van drugs op 31 oktober 2004 in Doetinchem een 54-jarige man die z'n hondje uitliet, met acht messteken om het leven.

K. probeerde tijdens zijn voorarrest, op 6 januari 2005, ook een medegevangene in het Huis van Bewaring in Zutphen te doden. Met een mes dat hij in gevangenschap had gemaakt, stak hij een medegevangene vijftien keer. Het vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

K. was in oktober vorig jaar nog maar ruim een week uit de gevangenis toen hij opnieuw in de fout ging. De dodelijke steekpartij resulteerde in een debat in de Tweede Kamer waarbij verantwoordelijk minister Donner (Justitie) onder vuur kwam te liggen.

Het gerechtshof in Arnhem had K. bij een vorig delict in hoger beroep veroordeeld tot tbs met voorwaarden. In een eerder stadium legde de rechtbank Zutphen hem tbs met dwangverpleging op. Zowel de toenmalige officier van justitie als een psychiater sprak over K. als een wandelende tijdbom.