DRIEBERGEN - De spoorwegpolitie heeft vaker moeten optreden na de invoering van het nieuwe boetebeleid bij de Nederlandse Spoorwegen. Wel benadrukt de politie dat de introductie van het beleid, waarbij elke reiziger zonder kaartje een boete van 35 euro moet betalen, zoals verwacht is verlopen.

Het boetebeleid is op 1 oktober ingegaan. De eerste vier dagen heeft de politie 215 keer ingegrepen. Dat is iets meer dan voor 1 oktober gebruikelijk was. Toen moest de spoorwegpolitie dertig tot vijftig keer per dag optreden, aldus het Korps landelijke politiediensten woensdag.

De politie werd er vooral bij geroepen om het identificatiebewijs te controleren van reizigers die geen kaartje bij zich hadden. Tien keer was er sprake van agressie. Het ging vooral om verbaal geweld, in een enkel geval ging het om slaan of duwen.

Reizigers

De NS heeft samen met de spoorwegpolitie speciale teams ingezet die kunnen ingrijpen als reizigers lastig worden wanneer ze een boete krijgen. Daarmee hopen ze problemen te voorkomen. De vakbonden waren bang dat conducteurs met extra agressie te maken zouden krijgen als gevolg van het nieuwe boetebeleid.

Meldpunt

FNV Bondgenoten heeft een meldpunt opgericht, waar conducteurs hun beklag kunnen doen. Tot nu toe zijn er enkele tientallen telefoontjes binnengekomen, zei FNV-bestuurder R. Berghuis. De vakbonden en consumentenorganisaties willen dat reizigers die zich vooraf bij de conducteur melden, geen boete krijgen.

Iemand die vooraf zelf naar de conducteur stapt, is in hun ogen geen zwartrijder. Ze willen dat de conducteur beoordeelt of iemand een boete verdient of niet. De NS wil dat besluit echter niet aan de conducteur overlaten. Wel kan hij een aantekening maken of iemand een geldige reden had om geen kaartje bij zich te hebben. De klantenservice van de NS hakt dan de knoop door.