NIJMEGEN - Nijmeege voetbalclubs die zich structureel misdragen op en rond het veld moeten in de toekomst meer betalen voor de huur van hun accommodatie. Clubs die zich goed gedragen, krijgen juist korting. Dat zei wethouder P. Depla woensdag.

Depla wil zo de verloedering rond het veld beteugelen. "Er is de afgelopen jaren op de voetbalvelden te veel gebeurd om er zo maar aan voorbij te gaan. Spelers die elkaar de ziektewet intrappen en amateurclubs die uit vrees voor moeilijkheden niet meer bij elkaar op bezoek willen", aldus de wethouder, die er op wijst dat de gemeente jaarlijkse tienduizenden euro's subsidie in de amateurclubs steekt.

De gemeente en de voetbalclubs ondertekenen woensdagavond een convenant over het plan de van de gemeente. "De KNVB is op de hoogte van het Nijmeegse idee."

Gedragsregels

Diverse gemeenten hebben al afspraken gemaakt met de KNVB-districtsbesturen over gedragsregels. Zo hebben we met de vier grote steden beleidsafspraken gemaakt over problemen die vooral spelen in die steden en dus ook op de voetbalclubs.

In Rotterdam zijn de gemeente, KNVB ter plekke en enkele amateurclubs hier ook mee bezig", zegt een KNVB-woordvoerder. Ook met de middelgrote gemeenten worden dergelijke regelingen getroffen. Clubs en gemeenten zijn hier beide bij betrokken."