MELILLA/RABAT - Ongeveer honderd mensen hebben woensdagmorgen vroeg, verdeeld in twee groepen, geprobeerd de Spaanse enclave Melilla aan de Noord-Afrikaanse kust binnen te dringen. Bijna zestig van hen slaagden erin over de afscheidingen en afrasteringen heen te komen, berichtte de plaatselijke grensbewaking. Een aantal mensen raakte gewond.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


Extra afrastering moet vluchtelingen afschrikken

Maandag bestormden ongeveer 650 Afrikanen de hekken rond Melilla. Meer dan de helft slaagde erin in de Spaanse enclave te komen toen het hek instortte. Ongeveer 135 mensen raakten gewond, onder wie zeven politiemensen en soldaten.

De Spaanse regering heeft honderden militairen naar de enclaves Melilla en Ceuta in Noord-Marokko gestuurd nadat vorige week donderdag vijf doden vielen bij een massale poging van illegale immigranten om Ceuta binnen te komen.


In 2003 en 2004 drongen elk jaar circa 55.000 mensen de enclaves binnen

Afrastering

Talrijke Afrikanen die een bestaan zoeken in Europa, pogen de Europese Unie 'in te klimmen' in de Spaanse enclaves in Marokko, Melilla en Ceuta. Daar ligt de enige landgrens van de unie met Afrika.

De Spaanse regering heeft een gespecialiseerd bedrijf in de arm genomen om nog een extra afrastering te bouwen. Deze derde rij afrasteringen is een wirwar van metaal van circa 2,5 meter breed en 2,5 meter hoog. De afscheiding zou geen scherpe kantjes hebben zoals de gebruikelijke versperringen. Die zorgen telkens voor tal van gewonden bij de bestormingen.

Bestormingen

In 2003 en 2004 drongen elk jaar circa 55.000 mensen de enclaves binnen. Het huidige aantal is ondanks de bestormingen dit jaar verhoudingsgewijs gering. Nu ruim een half jaar is verstreken zijn slechts circa 6000 mensen de enclaves binnengedrongen volgens officiële Spaanse statistieken.

De Marokkaanse politie heeft dinsdag bij Melilla 136 illegalen opgepakt. Ze werden gearresteerd in de voorsteden van Nador, dat niet ver van Melilla ligt.

Arrestaties

De illegalen zijn merendeels afkomstig uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Het afgelopen weekeinde pakten de autoriteiten in de Marokkaanse provincie Nador al bijna tweehonderd gelukzoekers op. De arrestatiegolf werd maandagochtend gevolgd door een nieuwe bestorming door illegalen. Meer dan tweehonderd Afrikanen op zoek naar een nieuw bestaan in Europa wisten begin deze week al de dubbele afscheiding rond de stad te nemen.