UTRECHT - De bezuinigingen op het gebied van de psychotherapie pakken nog nadeliger uit dan de psychotherapeuten en psychiaters al hadden berekend. Tussen de 16.000 en 17.000 patiënten met depressies en persoonlijkheidsstoornissen vallen nu tussen wal en schip. De Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) heeft deze conclusies woensdag bekendgemaakt.

De NVP heeft, samen met andere organisaties van psychotherapeuten en psychologen, begin 2005 een meldpunt ingesteld waar klachten over de behandelingen konden worden gemeld. Volgens de organisaties is de situatie ernstig. Ongeveer 2000 van de patiënten die nu te weinig behandeling krijgen, vertonen zelfmoordneigingen. Achthonderd patiënten komen in een psychiatrisch ziekenhuis terecht. Volgens de behandelaars kosten ze de samenleving op die manier veel meer geld dan dat ze af en toe een therapiesessie ondergaan.

Problemen

Het ministerie van Volksgezondheid beperkte op 1 januari 2004 het aantal behandelingen dat ziekenfondsverzekerden bij een psychotherapeut kunnen ondergaan. Eerst konden patiënten negentig behandelingen vergoed krijgen. Nu nog 25. Mensen met hele ernstige problemen mogen vijftig sessies bij het ziekenfonds declareren. Als patiënten meer behandelingen willen, moeten ze die zelf betalen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie zijn vooral patiënten met een smalle beurs de dupe.

De belangenorganisaties uit de wereld van de psychotherapie zijn bang dat de klachten van patiënten zullen verergeren, waardoor mensen arbeidsongeschikt raken, een uitkering en dure medische behandeling nodig hebben. Alles bij elkaar zouden deze kosten binnen vijf jaar kunnen oplopen tot 1,3 miljard euro, zeggen de behandelaars. Ze vinden dat het aantal behandelingen weer terug moet op het oude niveau en dat er op andere manieren geld moet worden bespaard.

De Tweede Kamer buigt zich donderdag onder meer over de bezuinigingen op de psychotherapie.