AMSTERDAM - Guus Kuijer heeft dinsdag voor Het boek van alle dingen de Gouden Griffel 2005 ontvangen. Hij kreeg de prijs voor het mooiste, oorspronkelijke Nederlandstalige kinderboek uitgereikt bij het begin van de kinderboekenweek in Amsterdam. Het is de vierde Gouden Griffel voor de schrijver.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dinsdag werd ook bekend dat het prijswinnende boek wordt verfilmd, zo meldde producent Motel Films. De regisseur is Ineke Houtman, het scenario komt van Maarten Lebens. Houtman en Lebens verfilmden eerder al de bekroonde Guus Kuijer-boeken Polleke en Krassen in het tafelblad.

Eigentijds

Het boek van alle dingen gaat over de 9-jarige Thomas. Het jongetje groeit op in een streng protestants milieu in de jaren vijftig. Met hulp van een buurvrouw weet hij de angst voor zijn tirannieke vader te overwinnen en ontsnapt hij uit de verstikkende sfeer. "Het thema van de godsdienstige onderdrukking is helaas bijzonder eigentijds en actueel", aldus het juryrapport. "Het is prachtig", was de korte reactie van Kuijer op de bekroning van zijn boek.

Zilveren Griffels

Ook de vijf Zilveren Griffels werden dinsdag uitgereikt. Deze gingen naar Waarom jij er bent van Wolf Erlbruch, Waarom een buitenboordmotor eenzaam is van Joke van Leeuwen, De Noordenwindheks van Daan Remmerts de Vries, De twaalfde man van Hilde Vandermeeren en Cheffie is de baas van Kaat Vrancken.

Bal

In navolging van de volwassen editie opende de kinderboekenweek opnieuw met een bal. Vorig jaar, bij de vijftigste editie, gebeurde dit voor het eerst. Dit jaar was dat niet zomaar een boekenbal, maar een magisch boekenbal, aansluitend bij het thema van de kinderboekenweek: De Toveracademie - Boeken vol magie.

Hans Klok

Magisch hoogtepunt was een show van illusionist Hans Klok. Na vele verdwijn- en verwisseltrucs toverde hij met presentator Paul de Leeuw in een boekenkist twee kinderen tevoorschijn, die de boekenweek geopend verklaarden. De aanwezige kinderen waren prachtig uitgedost voor het feest. In het Muziekgebouw aan 't IJ krioelde het van de tovenaars en heksen.

De kinderboekenweek duurt van 5 tot en met 15 oktober. Voor kopers van een kinderboek is er het kinderboekenweekgeschenk Wat rijmt er op puree? van Edward van de Vendel. Voor de kleintjes is er het prentenboekje Waar ben je Kleine Beer? van Martin Waddell en Barbara Firth.