DEN HAAG - Enkele bedrijven met alleen een postbus en een boekhouder in dienst hebben geld verdiend aan het illegale systeem van vooroverleg, werkverdeling en prijsafspraken dat tot vorig jaar gemeengoed was in de wegenbouw. Dat verklaarde districtsdirecteur J. Swank van KWS woensdag tegenover de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid.

"Die bureaus waren niet op werk uit, maar op geld. Zij reisden door het hele land aanbestedingen af en dwongen je tot een kleine verplichting", aldus Swank. "Die bedrijven probeerden je geld af te troggelen door te dreigen heel laag in te schrijven."

Volgens Swank zette hij vaak wel 'in de kantlijn' op welke vergoeding zo'n bedrijf recht had, maar liet hij de verrekening vaak zitten als hij doorhad dat het om een nepaannemer ging. De methode van de bureautjes is volgens hem doodgebloed toen rond 1998 steeds meer werken openbaar werden aanbesteed.

Schaduwboekhouding Heijmans

Bouwgigant Heijmans had wel degelijk een schaduwadministratie. Dat bleek woensdag uit een getuigenverklaring bij de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid. Eerder deze week verklaarde J. van den Hoven, lid van de Raad van Bestuur van Heijmans, onder ede dat Heijmans zelf geen schaduwboekhouding bijhield.

Adjunct-directeur W. Wouda van bouwonderneming KWS zei woensdag voor de commissie dat Heijmans als aannemer lid was van het Noordelijke Egalisatiefonds en van het Oostelijk Egalisatiefonds. In die fondsen werden schulden en vorderingen tussen aannemers onderling vereffend. Om dat te kunnen doen bracht elke aannemer gegevens in op basis van een eigen schaduwadministratie, aldus Wouda.

/NIEUWSNMa beboet bouwer Heijmans