De voltallige raad van bestuur van de César-filmprijzen stapt per 28 februari op, meldt The Hollywood Reporter donderdag. De organisatie had veel kritiek gekregen omdat de voor seksueel misbruik veroordeelde Roman Polanski twaalf keer is genomineerd.

"Om het filmfestival een viering van film te maken, heeft het bestuur van de Césars unaniem besloten om af te treden", staat in een verklaring van de raad van bestuur. "Dit collectieve aftreden maakt een complete vernieuwing van de organisatie mogelijk."

De twaalf nominaties voor Polanski's film J'accuse, waaronder die voor de prijs voor de beste regie, leidde tot een storm van protesten. Feministische actiegroepen schreven een open brief aan Franse media en eisten een boycot vanwege het verleden van de 86-jarige regisseur.

De Césars worden op 28 februari in Parijs voor de 45e keer uitgereikt. Een organisatie voor slachtoffers van zedenmisdrijven heeft de juryleden woensdag in een door Le Parisien gepubliceerde brief opgeroepen niet op Polanski's film te stemmen.

Polanski werd in 1977 aangeklaagd wegens het drogeren en verkrachten van een dertienjarig meisje en bekende uiteindelijk schuldig te zijn aan seks met een minderjarige. Hij ontvluchtte de Verenigde Staten een jaar later, voordat hij veroordeeld kon worden.

Omdat de 86-jarige regisseur een Frans en een Pools paspoort heeft, kan hij sindsdien in Frankrijk leven zonder het risico te lopen opgepakt en uitgeleverd te worden.