ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft woensdag de -jarige C.H. en de 23-jarige M.W.veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Volgens het hof hebben de jonge vrouw en de man nagelaten tijdig medische hulp in te roepen voor hun twee maanden oude zoontje Damy, waardoor de baby overleed.

Advocaat-generaal I. Berben eiste vorige maand vijf jaar cel tegen het tweetal. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de vrouw en man uit Arnhem in december vorig jaar tot drie jaar cel. Zowel de verdachten als het Openbaar Ministerie gingen na de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep.

Blauwe plekken

De moeder en haar vriend, die inmiddels hun relatie hebben verbroken, ontkennen. Volgens getuigen gingen ze nogal ruw om met hun baby. Damy had regelmatig blauwe plekken.

De ouders zeiden dat dat onder meer kwam doordat de vader tijdens het pinnen keihard met de draagzak tegen een geldautomaat was gestoten. Ook was de baby een keer van een matras gevallen. De toen ontstane plek op zijn hoofd zwol op en werd groter. Na deze val kreeg de baby regelmatig aanvallen, werd slap en ademde onregelmatig.

Familieleden die de blauwe plek hadden gezien, ondernamen niets. Toen de jonge moeder een huisarts belde, zei deze dat hij aan de ademhaling van de baby niets verontrustends hoorde. Ondertussen ging het kind steeds verder achteruit. Hij spuugde eten uit en huilde veel.

Desondanks ging het jonge stel met het doodzieke kind de stad in. Pas toen de baby diezelfde avond vrijwel niet meer ademde, belden de ouders een ambulance. Maar dat bleek te laat. De volgende dag, op 23 april 2000, overleed Damy. Sectie wees uit dat de baby hersenletsel, blauwe plekken en meer dan twintig gebroken ribben had.