SANTIAGO - Een Chileense rechter is maandag een proces begonnen tegen de leiding van de Colonia Dignidad, een gemeenschap van Duitse immigranten in Chili, meldde de Chileense krant El Mercurio. Eén van de vier leidinggevenden van de kolonie is de Nederlander Karl van den B.

De vier worden beschuldigd van overtreding van de wapenwet, nadat eerder dit jaar een grote hoeveelheid wapens werd aangetroffen op het landgoed van de gemeenschap.

De oprichter van de Colonia Dignidad, de Duitse ex-nazi Paul Schäfer, werd in augustus aangehouden in Argentinië. De Chileense autoriteiten zochten hem al tien jaar en hij was in 2004 bij verstek veroordeeld wegens seksueel misbruik van minderjarigen.

Seksuele misdrijven

Tegen de 83-jarige Schäfer liepen 26 aanklachten wegens seksuele misdrijven met kinderen. Andere leidinggevenden kregen wegens medeplichtigheid straffen opgelegd tot vijf jaar.

Na invallen in juni en augustus dit jaar ontdekte de Chileense politie op het terrein van de Duitse kolonie, 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago, twee opslagplaatsen met machinegeweren en mortieren.

Pinochet

De gesloten gemeenschap, die begin jaren zestig werd opgericht, onderhield nauwe contacten met het regime van oud-dictator Pinochet. De leiding zou hebben meegewerkt aan het opsluiten van politieke tegenstanders van het militair bewind die op hun landgoed werden gemarteld en geëxecuteerd.