WASHINGTON/DALLAS - De machtige Republikeinse politicus Tom DeLay is maandag, voor de tweede keer binnen een week, aangeklaagd wegens financiële malversaties. In beide gevallen verdenkt een onderzoeksjury uit de staat Texas hem ervan dat hij de wet op de campagnefinanciering heeft overtreden.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

In een reactie ontkende het kantoor van DeLay alle beschuldigingen. DeLay beschuldigde de openbaar aanklager van het district Travis County op zijn beurt van "verachting van het recht".

Volgens justitie zou een commissie gevormd door DeLay donaties van bedrijven hebben gebruikt om kandidaten voor het congres in de staat Texas direct te steunen. Dat is expliciet verboden.

Aanklacht

Door de eerste aanklacht zag DeLay zich al gedwongen om terug te treden als voorzitter van de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. DeLay lag eerder al onder vuur wegens vermeend onethisch gedrag. Ook staat hij in het middelpunt van een rel rond de betaling door bedrijven van dure buitenlandse reizen van afgevaardigden.