BERLIJN - De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft maandag aangegeven dat hij bereid is zijn claim op de post van regeringsleider op te geven in ruil voor een "stabiele regering". Hij zou daarmee de politieke patstelling in Duitsland na de jongste parlementsverkiezingen van 18 september kunnen doorbreken.

De voorzitter van de SPD, Franz Müntefering, zei maandagavond in Berlijn dat zijn partij vasthoudt aan de eis dat Schröder de nieuwe bondskanselier moet zijn. Hij zei dat de SPD dat standpunt niet zal verlaten voorafgaand aan coalitiebesprekingen.

Claim

De stembusgang werd krap gewonnen door de christen-democratische CDU/CSU van Angela Merkel. Zij wil aantreden als de eerste vrouwelijke bondskanselier en na de verkiezingen nam ze ook het initiatief tot de vorming van een coalitie. Schröder verloor de verkiezingen, maar minder fors dan voorspeld. Hij legde direct een claim op het kanselierschap.

Zetels

Schröder wees er onder meer op dat zijn SPD in de Bondsdag meer zetels heeft als het zetelaantal van de CDU wordt losgekoppeld van haar Beierse zusterpartij CSU. Ook Schröder ging dan ook aftastende gesprekken voeren met potentiële coalitiekandidaten.

Duidelijk is intussen dat eigenlijk alleen een samenwerking tussen SPD en CDU/CSU een werkelijk stabiele regeerploeg kan opleveren en dat is ook een coalitie die de meeste Duitsers prefereren.

Merkel

De prestigeslag tussen Schröder en Merkel leidde de afgelopen weken tot een politieke impasse. Die werd zondag al enigszins psychologisch doorbroken door de winst van de christen-democraten tijdens uitgestelde verkiezingen in een district in Dresden. De stembusgang, die later werd afgewikkeld wegens de dood van een kandidaat, zorgde ervoor dat CDU/CSU de voorsprong van drie zetels in het parlement kon uitbreiden tot vier.

Tegen de televisiezender RTL liet Schröder maandag voor het eerst echt blijken dat hij bereid is het veld te ruimen. Hij zei dat het "niet gaat om mijn persoonlijke claim". Schröder zei ook dat zijn partij het politieke mandaat opeist, maar dat het partijbestuur gaat over de uitvoerende personen. "Ik zal elk besluit accepteren." Hij wil de "vorming van een nieuwe stabiele regering niet in de weg staan".