In dit liveblog praat de redactie van NU.nl je een aantal keren per dag bij over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

In het kort: inmiddels zijn wereldwijd ruim 75.700 mensen besmet met het COVID-19-virus en zijn ruim 2.100 mensen overleden aan de ziekte die het virus veroorzaakt. Meer dan tienduizend mensen zouden in kritieke toestand verkeren. Het merendeel van de patiënten is in China.

Bekijk hier de interactieve kaart met cijfers van gezondheidsorganisatie WHO.
9 uur geleden
Chinese onderzoekers melden dat een twintigjarige vrouw uit Wuhan waarschijnlijk vijf familieleden heeft besmet, terwijl ze zelf geen ziekteverschijnselen vertoonde. Dit bewijst mogelijk dat het virus mogelijk niet altijd via symptomen te herkennen is.

De vrouw reisde op 10 januari naar Anyang, waar nog geen besmettingsgevallen waren, en bezocht daar haar familie. Nadat zij ziek werden, werd ook de vrouw getest. In eerste instantie testte ze negatief, maar bij de tweede test bleek ze besmet. De familieleden hadden op 11 februari onder meer een longontsteking, terwijl de vrouw op dat moment nog geen symptomen had.

De onderzoekers zeggen dat het voorkomen van COVID-19 een nog grotere uitdaging wordt als dit soort situaties vaker voorkomen. Het is niet bekend wanneer iemand zonder symptomen betrouwbaar kan worden getest op het COVID-19-virus.
11 uur geleden
Iran meldt dat er tien nieuwe besmettingsgevallen zijn vastgesteld. Een van de personen is overleden. Hiermee komt het totale aantal besmettingen met het coronavirus in het land uit op 28, en het dodental op vijf. De eerste persoon testte woensdag positief op het virus. (Foto: Getty Images)
11 uur geleden
Het aantal nieuwe besmettingen in Zuid-Korea is door de autoriteiten verhoogd naar 229, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het totale aantal besmettingsgevallen in het Aziatische land komt daarmee op 433.
12 uur geleden
De Chinese provincie Hubei meldt dat een zeventigjarige man pas 27 dagen na de waarschijnlijke besmetting met het coronavirus ziekteverschijnselen vertoonde. Dat betekent dat incubatietijd mogelijk langer is dan de veertien dagen waar de gezondheidsorganisatie WHO van uitgaat. Veel landen, waaronder Nederland, volgen de informatie van de WHO.

De lokale autoriteiten melden dat de man op 24 januari na een bezoek aan zijn zus, die in een ander deel van Hubei woont, met de auto naar huis is gegaan. Tijdens het bezoek was zijn zus al besmet. Waarschijnlijk raakte hij toen besmet. Op 20 februari kreeg de man koorts, waarna hij een dag later positief testte op het virus.
13 uur geleden
China stuurt zeven cruiseschepen naar Wuhan om medisch personeel te huisvesten, ondanks de kritiek van experts over de quarantaine op het cruiseschip Diamond Princess. Het eerste schip kwam vrijdag al aan in Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Op de schepen kunnen 1.469 personen slapen. 

Vanwege het coronavirus zijn tienduizenden artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel naar Wuhan en andere plaatsen in de provincie Hubei gestuurd. Vorige week werd bekend dat 1.716 zorgmedewerkers besmet waren geraakt met het virus. Een aantal van hen is overleden.
19 uur geleden
In de Italiaanse stad Padua is een man overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus. Het gaat om het tweede sterfgeval door het coronavirus in Europa. Het is onbekend hoe de man het virus had opgelopen en waar.

De 78-jarige man zou twee weken voor zijn overlijden zijn opgenomen in het ziekenhuis. Voor zijn besmetting zou hij al gezondheidsproblemen hebben gehad.
gisteren om 18:57
Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de gezondheidsorganisatie WHO heeft vrijdag de wereld maar weer eens aangemaand om snel "samen te komen en het coronavirus te bestrijden". De baas van de WHO noemde de nieuwe besmettingen in Libanon en Iran "verontrustend" en zegt dat binnenkort het virus onder controle moet zijn, "omdat anders het enorm lastig wordt. Dan zit de wereld met een veel grotere gezondheidscrisis opgezadeld", aldus Tedros.
gisteren om 18:32
Italië meldt op één dag zestien nieuwe COVID-19-besmettingen. De meeste nieuwe gevallen zijn afkomstig uit Lombardije, in het noorden van Italië. Alle publieke activiteiten en sportwedstrijden zijn daarom afgelast in die regio. Ook blijven kantoren en scholen daar voorlopig dicht.
gisteren om 15:54
Chinese autoriteiten maakten vrijdag cijfers bekend van de hoeveelheid besmette gedetineerden. In drie gevangenissen, gelegen in de provincies Shandong en Hubei, zouden meer dan vijfhonderd ziektegevallen zijn vastgesteld.

Ruim 271 zijn afkomstig uit een vrouwengevangenis, waardoor het hoofd van de instelling moest opstappen.
gisteren om 14:17
Libanon meldt de eerste besmetting in het land. De autoriteiten zeggen dat de vrouw pas uit Iran komt en in quarantaine is gezet. Inmiddels is het aantal besmettingen in Iran gestegen naar achttien. Vier personen in dat land zijn overleden aan COVID-19.
gisteren om 09:08
De autoriteiten in Zuid-Korea gaan maatregelen treffen vanwege het aantal besmettingen met het coronavirus. Op vrijdag bevestigden de autoriteiten 48 nieuwe besmettingen. Het totale aantal besmettingen in Zuid-Korea staat nu op 204. Twee personen zijn overleden. Premier Chung Sye-kyun spreekt van een "noodsituatie".
gisteren om 08:01
In de Italiaanse regio Lombardije is een 38-jarige man positief getest op het dragen van het coronavirus, meldt de regio in een statement.
gisteren om 04:00
Zuid-Korea heeft de stad Daegu en het naastgelegen Cheongdo uitgeroepen tot risicogebieden, omdat hier veel personen zijn besmet met het coronavirus.

Van de 156 besmettingen in Zuid-Korea, zijn er 111 in de stad Daegu en omstreken geconstateerd. De meeste van deze besmettingen zijn begonnen bij een 61-jarige vrouw die kerkdiensten bijwoonde. Massale bijeenkomsten zijn in de stad verboden en de burgemeester roept inwoners op om thuis te blijven.

De steden worden voorzien van personeel en materieel om zieken te behandelen. Daarnaast wordt ook medisch personeel van het leger naar het gebied gestuurd en moeten er tijdelijke isolatieruimtes worden geplaatst.
donderdag om 22:02
In Oekraïne demonstreerden donderdag enkele honderden mensen tegen de komst van 45 uit Wuhan geëvacueerde landgenoten, meldt persbureau Reuters. De evacués gaan daar voor twee weken in quarantaine in een sanatorium, maar de inwoners van Novi Sanzhary zijn bang hierdoor zelf besmet te raken met het coronavirus. Ze sloegen de ruiten van zeker twee bussen stuk, gooiden stenen naar de bussen en agenten, blokkeerden een brug naar het sanatorium en staken autobanden in brand. Uit tests blijkt echter dat geen van de evacués het virus draagt, benadrukken de Oekraïense autoriteiten.

Hoewel enkele honderden agenten van de oproerpolitie de gemoederen tot bedaren wisten te brengen, kon dat niet voorkomen dat enkele agenten en betogers gewond raakten.
donderdag om 16:30
Inmiddels zijn zo'n dertig Nederlanders, die op cruiseschip Westerdam zaten, teruggekeerd uit Cambodja. Zij hebben allemaal contact gehad met de lokale GGD, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) donderdag in een Kamerbrief. Hij benadrukt dat niemand bij het verlaten van Cambodja besmet was met het COVID-19-virus. Ook de overige circa zestig Nederlandse cruisetoeristen, die nog moeten terugkeren, zijn niet besmet.

De laatste opvarenden mochten het schip woensdag verlaten, nadat de overgebleven reizigers negatief hadden getest op het virus. Inmiddels blijkt ook dat de bemanning niet besmet is.
donderdag om 16:19
De laatste reizigers van de Westerdam zijn met bussen naar de Cambodjaanse stad Phnom Penh gebracht. (Foto: Reuters)
donderdag om 15:28
De Chinese havenstad Wenzhou in de provincie Zhejiang neemt maatregelen om de economie weer op gang te krijgen. Om de verspreiding van het coronavirus in de stad tegen te gaan, ging de stad vorige maand op slot. Nu hebben de lokale autoriteiten besloten om de in- en uitgangen van de snelwegen weer te openen. Ook wordt een deel van de controleposten bij de snelwegen opgeheven. De inwoners van Wenzhou hebben de reputatie ondernemend te zijn.
donderdag om 12:25
Nog eens dertien mensen op het cruiseschip Diamond Princess in Japan zijn besmet geraakt met het COVID-19-virus, meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid.
donderdag om 10:58
Rederij Holland-America Line (HAL) meldt donderdag dat de 747 bemanningsleden van De Westerdam negatief testten op het coronavirus Dit gebeurde een dag nadat de laatste passagiers dezelfde uitslag kregen. 25 medewerkers gaan naar huis, omdat hun arbeidsovereenkomsten op 15 februari afliepen. De rest blijft aan boord van het cruiseschip, dat voorlopig in de haven van Sihanoukville blijft liggen. De Westerdam vertrekt zodra een nieuwe route is vastgesteld. De eerstvolgende cruise stond gepland voor 29 februari, maar die gaat niet door.
donderdag om 10:03
De benaming van het nieuwe coronavirus zorgt nogal eens voor verwarring. Hopelijk biedt deze uitleg duidelijkheid. Gezondheidsorganisatie WHO koos in het begin voor de tijdelijke naam 2019-nCoV, terwijl het virus eigenlijk officieel SARS-CoV-2 heet. De organisatie vond deze naam - die wel door het Nederlandse RIVM wordt gebruikt - te verwarrend, omdat het te veel doet denken aan de SARS-uitbraak in 2002. Inmiddels heeft de WHO ervoor gekozen om de tijdelijke naam 2019-nCoV te vervangen door het simpelere COVID-19-virus. Je raakt dus besmet met het SARS-CoV-2 (gebruikt door RIVM) of COVID-19-virus (gebruikt door WHO) en je overlijdt aan de ziekte COVID-19. NU.nl heeft ervoor gekozen om de benamingen van de WHO aan te houden. We gebruiken coronavirus als synoniem voor dit virus.
donderdag om 09:51
Het aantal besmettingen in Zuid-Korea is donderdag met 53 nieuwe gevallen meer dan verdubbeld naar 104. De meeste besmettingen zijn volgens persbureau Yonhap vastgesteld in Daegu. De burgemeester van de zuidoostelijke stad vraagt de 2,5 miljoen inwoners vanwege het coronavirus binnen te blijven. (Foto: Reuters)
donderdag om 09:40
Het Zuid-Koreaanse Centres for Disease Control and Prevention (CDC), heeft donderdag bevestigd dat de eerste Zuid-Koreaanse patiënt is overleden aan de gevolgen van het COVID-2019-virus.
donderdag om 03:14
De regering van Zuid-Korea heeft donderdag 31 nieuwe besmettingen met het COVID-2019-virus gemeld, waardoor het totaal in het land op 82 is uitgekomen.

Volgens de regering zijn de patiënten besmet tijdens kerkdiensten in de stad Daegu, in het zuidwesten van het land. Deze diensten zouden door minstens één geïnfecteerde persoon zijn bijgewoond. De kerk in kwestie heeft de diensten in Daegu opgeschort.
woensdag om 17:24

De twee personen in Iran die besmet zijn geraakt, zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ze zijn kort na de bekendmaking van de besmettingen overleden. De nationaliteit van de overledenen is nog niet bekendgemaakt.

woensdag om 17:14
Uit testen is gebleken dat een man in Egypte, die het coronavirus bij zich droeg, het virus niet langer kan overdragen. Hij was voor zover bekend de enige besmette persoon in Afrika. De man moet nog wel twee weken in quarantaine blijven en enkele testen ondergaan om er zeker van te zijn dat de hij echt genezen is, meldt de WHO.
woensdag om 12:52
Iran meldt nu de eerste twee besmettingen in het land.
woensdag om 12:50
Medisch personeel van een ziekenhuis in Xiangyang (in de provincie Hubei) ontvangt zakken gedoneerde chilipepers. Het eten is gedoneerd door de provincie Shandong. (Foto: Reuters)
woensdag om 11:23
Egypte meldde vorige week als eerste Afrikaanse land een besmetting met het coronavirus. Deze persoon, een buitenlander van wie de nationaliteit niet is bekendgemaakt, werd vervolgens direct geïsoleerd. Het land meldt nu dat de persoon negatief testte op het virus. Er zijn tot dusver bekend geen besmettingen op het Afrikaanse continent.
woensdag om 11:19
Nog eens 79 mensen aan boord van de Diamond Princess nabij Japan blijken met het coronavirus 2019-nCoV besmet te zijn.
woensdag om 09:32
De Nederlandse passagiers op de Diamond Princess mogen het schip volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken verlaten. Het gaat om vijf Nederlanders. De Nederlandse ambassade in Tokio heeft contact met hen. Ze zijn getest op het virus.
woensdag om 09:24
De laatste passagiers van het cruiseschip Westerdam die nog in Cambodja zijn, mogen terug naar Nederland, meldt de rederij Holland America Line (HAL). Hun vertrek werd uitgesteld toen vorige week bij een Amerikaanse passagier - nadat zij al van boord was gegaan - toch het virus werd vastgesteld.
woensdag om 08:03
In Hongkong is woensdag een tweede persoon om het leven gekomen aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een zeventigjarige man die al gezondheidsproblemen had, aldus het Princess Margaret Hospital. In de Chinese autonome regio zijn in totaal 62 besmettingen vastgesteld.
woensdag om 07:39
De testresultaten van 781 passagiers van cruiseschip Westerdam zijn binnen. De groep is niet besmet met het coronavirus. Dit betekent dat ze Cambodja mogen verlaten. Er zitten nog 255 personen aan boord, de rest zit of zat in hotels. 406 personen kregen dinsdag al te horen dat ze niet besmet zijn.
woensdag om 03:03
Gezondheidsorganisatie WHO heeft geen aanwijzingen dat mensen in Noord-Korea besmet zijn met het coronavirus 2019-nCoV. De organisatie gaat het land wel voorzien van middelen om mensen te onderzoeken.

Daarnaast hebben verschillende hulporganisaties gevraagd om een uitzondering op sancties tegen Noord-Korea, zodat er op tijd hulp kan worden gestuurd als het coronavirus uitbreekt in het land.

Zuid-Koreaanse media meldden eerder dat er al meerdere besmettingen en mogelijke sterfgevallen in hun buurland waren ontdekt, maar de krant van de heersende Noord-Koreaanse partij ontkent dit.
dinsdag om 19:18
Medewerkers in een fabriek in de Chinese provincie Hubei maken beschermende pakken in verband met het coronavirus. (Foto: Reuters)
dinsdag om 19:00
Rusland laat vanaf 20 februari geen Chinese burgers meer toe tot zijn grondgebied in verband met de uitbraak van het coronavirus 2019-nCoV. De restrictie geldt niet voor Chinese luchtvaartpassagiers die overstappen op een Russisch vliegveld. Volgens de autoriteiten gaat het om een tijdelijke maatregel.
dinsdag om 16:29
Goed nieuws! Onderzoekers aan de KU Leuven in België hebben ontdekt dat een bestaand malariamedicijn werkt tegen COVID-19, de ziekte die door het coronavirus 2019-nCoV wordt veroorzaakt.

Patiënten in China die een week chloroquine toegediend kregen, vertoonden minder koorts, hadden een verbeterde longfunctie en waren sneller weer virusvrij en genezen, aldus de KU. Tot op heden konden artsen alleen de symptomen van het virus bestrijden.

Het middel kan worden gebruikt totdat er een vaccin tegen COVID-19 beschikbaar is. Dit gaat naar verwachting nog twee jaar duren.
dinsdag om 11:15
Chinese autoriteiten maken een rondgang langs woningen in de stad Wuhan om besmette en mogelijke besmette burgers op te halen en in nieuwe quarantainecentra te zetten, melden lokale staatsmedia. De inspecties worden uitgevoerd met behulp van big data en kunstmatige intelligentie, lieten de autoriteiten weten zonder hier verdere uitleg over te geven. 

Bij vermoedens van een besmetting moeten mensen een test ondergaan. Iedereen die nauw contact heeft gehad met een besmette persoon, wordt in quarantaine gezet. De Chinese overheid maakte vorige week een app beschikbaar waarmee burgers tot drie andere mensen kunnen controleren op de kans op een besmetting.

Om de mensen op te vangen, worden in de stad tien nieuwe quarantainecentra opgezet verdeeld over acht districten van de stad. In totaal gaat het om 11.400 nieuwe bedden. Ruimtes in fabrieken, industriegebieden en transportcentra worden omgebouwd tot quarantainecentra, meldt The Guardian op basis van lokale media.

Dorpen en gemeenschappen gaan volgens de staatsmedia op slot. Vanaf dinsdag moet iedereen die hoest- of andere medicijnen koopt, zijn identiteitsbewijs laten zien. 

De maatregelen lijken een nieuwe escalatie in het gevecht van de Chinese autoriteiten tegen de verspreiding van het virus in de provincie Hubei. Eerder ontsloeg Peking twee hooggeplaatste overheidsfunctionarissen in Wuhan, nadat burgers in toenemende mate de overheid beschuldigen van een gebrek aan transparantie rondom de uitbraak.
dinsdag om 10:54
Mogelijk is de directeur van een prominent ziekenhuis in de Chinese stad Wuhan overleden na besmetting met het coronavirus 2019-nCoV. Het gaat om Liu Zhiming, het hoofd van het ziekenhuis Wuhan Wuchang, meldt de Chinese staatsomroep dinsdag.

Het is mogelijk de tweede prominente arts die overlijdt in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak. Eerder deze maand overleed de arts Li Wenliang, die bij zijn collega's als eerste alarm sloeg over de mogelijk gevaarlijke virusuitbraak. Wenliang werd na zijn waarschuwing door de Chinese autoriteiten opgepakt voor het verspreiden van geruchten. 

Net als bij de dood van Wenliang heerst er op het afgebakende Chinese internet verwarring over het wel of niet overlijden van de ziekenhuisdirecteur Zhiming. Maandagavond meldde de propaganda-afdeling van de lokale gezondheidscommissie in een liveblog dat hij overleden was. Maar in een latere post liet de afdeling weten dat hulpverleners zijn leven nog probeerden te redden. De propaganda-afdeling heeft niets meer gepost sinds de staatsomroep dinsdag berichtte over de dood van Zhiming.

Chinese media schrijven ook over de mogelijke dood van Xu Depu, het voormalige hoofd van een ziekenhuis in de stad Ezhou in de provincie Hubei. Een verpleger in het ziekenhuis heeft zijn dood volgens de lokale staatskrant Red Star News bevestigd.
dinsdag om 07:50
De scholen in Sjanghai blijven langer dicht. De autoriteiten meldden eerder dat de onderwijsinstellingen niet voor het einde van deze maand open zullen gaan. Nu is bekend geworden dat leerlingen van het primair en secundair onderwijs vanaf 2 maart, als het nieuwe semester begint, online lessen gaan volgen.
dinsdag om 05:08
De Canadese regering stuurde dinsdag een vliegtuig naar Japan voor het ophalen van staatsburgers die vastzaten op het cruiseschip Diamond Princess. De regering van het Verenigd Koninkrijk probeert ook een vlucht te regelen om Britten naar huis te brengen.