In dit liveblog praat de redactie van NU.nl je een aantal keren per dag bij over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

In het kort: inmiddels zijn wereldwijd ruim 75.700 mensen besmet met het COVID-19-virus en zijn ruim 2.100 mensen overleden aan de ziekte die het virus veroorzaakt. Meer dan tienduizend mensen zouden in kritieke toestand verkeren. Het merendeel van de patiënten is in China.

Bekijk hier de interactieve kaart met cijfers van gezondheidsorganisatie WHO.
één uur geleden
In Oekraïne demonstreerden donderdag enkele honderden mensen tegen de komst van 45 uit Wuhan geëvacueerde landgenoten, meldt persbureau Reuters. De evacués gaan daar voor twee weken in quarantaine in een sanatorium, maar de inwoners van Novi Sanzhari zijn bang hierdoor zelf besmet te raken met het coronavirus. Ze sloegen de ruiten stuk van zeker twee bussen met daarin teruggekeerden reizigers, gooiden stenen naar de bussen en naar de politie, blokkeerden een brug naar het sanatorium en staken autobanden in brand. Uit tests blijkt echter dat geen van de evacués drager is van het virus, benadrukken de Oekraïense autoriteiten.

Hoewel enkele honderden agenten van de oproerpolitie de gemoederen tot bedaren wisten te brengen, kon dat niet voorkomen dat enkele agenten en betogers gewond raakten.
6 uur geleden
Inmiddels zijn zo'n dertig Nederlanders, die op cruiseschip Westerdam zaten, teruggekeerd uit Cambodja. Zij hebben allemaal contact gehad met de lokale GGD, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) donderdag in een Kamerbrief. Hij benadrukt dat niemand besmet was met het coronavirus COVID-19 bij het verlaten van Cambodja. Ook de overige circa zestig Nederlandse cruisetoeristen, die nog terug moeten keren, zijn niet besmet.

De laatste opvarenden mochten het schip woensdag verlaten, nadat de overgebleven reizigers negatief hadden getest op het virus. Inmiddels blijkt ook dat de bemanning niet besmet is.
7 uur geleden
De laatste reizigers van de Westerdam zijn met bussen naar de Cambodjaanse stad Phnom Penh gebracht. (Foto: Reuters)
7 uur geleden
De Chinese havenstad Wenzhou in de provincie Zhejiang neemt maatregelen om de economie weer op gang te krijgen. Om de verspreiding van het coronavirus in de stad tegen te gaan, ging de stad vorige maand op slot. Nu hebben de lokale autoriteiten besloten om de in- en uitgangen van de snelwegen weer te openen. Ook wordt een deel van de controleposten bij de snelwegen opgeheven. De inwoners van Wenzhou hebben de reputatie ondernemend te zijn.
10 uur geleden
Nog eens dertien mensen op het cruiseschip Diamond Princess in Japan zijn besmet geraakt met het COVID-19-virus, meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid.
12 uur geleden
Rederij Holland-America Line (HAL) meldt donderdag dat de 747 bemanningsleden van De Westerdam negatief testten op het coronavirus Dit gebeurde een dag nadat de laatste passagiers dezelfde uitslag kregen. 25 medewerkers gaan naar huis, omdat hun arbeidsovereenkomsten op 15 februari afliepen. De rest blijft aan boord van het cruiseschip, dat voorlopig in de haven van Sihanoukville blijft liggen. De Westerdam vertrekt zodra een nieuwe route is vastgesteld. De eerstvolgende cruise stond gepland voor 29 februari, maar die gaat niet door.
13 uur geleden
De benaming van het nieuwe coronavirus zorgt nogal eens voor verwarring. Hopelijk biedt deze uitleg duidelijkheid. Gezondheidsorganisatie WHO koos in het begin voor de tijdelijke naam 2019-nCoV, terwijl het virus eigenlijk officieel SARS-CoV-2 heet. De organisatie vond deze naam - die wel door het Nederlandse RIVM wordt gebruikt - te verwarrend, omdat het te veel doet denken aan de SARS-uitbraak in 2002. Inmiddels heeft de WHO ervoor gekozen om de tijdelijke naam 2019-nCoV te vervangen door het simpelere COVID-19-virus. Je raakt dus besmet met het SARS-CoV-2 (gebruikt door RIVM) of COVID-19-virus (gebruikt door WHO) en je overlijdt aan de ziekte COVID-19. NU.nl heeft ervoor gekozen om de benamingen van de WHO aan te houden. We gebruiken coronavirus als synoniem voor dit virus.
13 uur geleden
Het aantal besmettingen in Zuid-Korea is donderdag met 53 nieuwe gevallen meer dan verdubbeld naar 104. De meeste besmettingen zijn volgens persbureau Yonhap vastgesteld in Daegu. De burgemeester van de zuidoostelijke stad vraagt de 2,5 miljoen inwoners vanwege het coronavirus binnen te blijven. (Foto: Reuters)
13 uur geleden
Het Zuid-Koreaanse Centres for Disease Control and Prevention (CDC), heeft donderdag bevestigd dat de eerste Zuid-Koreaanse patiënt is overleden aan de gevolgen van het COVID-2019-virus.
20 uur geleden
De regering van Zuid-Korea heeft donderdag 31 nieuwe besmettingen met het COVID-2019-virus gemeld, waardoor het totaal in het land op 82 is uitgekomen.

Volgens de regering zijn de patiënten besmet tijdens kerkdiensten in de stad Daegu, in het zuidwesten van het land. Deze diensten zouden door minstens één geïnfecteerde persoon zijn bijgewoond. De kerk in kwestie heeft de diensten in Daegu opgeschort.
gisteren om 17:24

De twee personen in Iran die besmet zijn geraakt, zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ze zijn kort na de bekendmaking van de besmettingen overleden. De nationaliteit van de overledenen is nog niet bekendgemaakt.

gisteren om 17:14
Uit testen is gebleken dat een man in Egypte, die het coronavirus bij zich droeg, het virus niet langer kan overdragen. Hij was voor zover bekend de enige besmette persoon in Afrika. De man moet nog wel twee weken in quarantaine blijven en enkele testen ondergaan om er zeker van te zijn dat de hij echt genezen is, meldt de WHO.
gisteren om 12:52
Iran meldt nu de eerste twee besmettingen in het land.
gisteren om 12:50
Medisch personeel van een ziekenhuis in Xiangyang (in de provincie Hubei) ontvangt zakken gedoneerde chilipepers. Het eten is gedoneerd door de provincie Shandong. (Foto: Reuters)
gisteren om 11:23
Egypte meldde vorige week als eerste Afrikaanse land een besmetting met het coronavirus. Deze persoon, een buitenlander van wie de nationaliteit niet is bekendgemaakt, werd vervolgens direct geïsoleerd. Het land meldt nu dat de persoon negatief testte op het virus. Er zijn tot dusver bekend geen besmettingen op het Afrikaanse continent.
gisteren om 11:19
Nog eens 79 mensen aan boord van de Diamond Princess nabij Japan blijken met het coronavirus 2019-nCoV besmet te zijn.
gisteren om 09:32
De Nederlandse passagiers op de Diamond Princess mogen het schip volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken verlaten. Het gaat om vijf Nederlanders. De Nederlandse ambassade in Tokio heeft contact met hen. Ze zijn getest op het virus.
gisteren om 09:24
De laatste passagiers van het cruiseschip Westerdam die nog in Cambodja zijn, mogen terug naar Nederland, meldt de rederij Holland America Line (HAL). Hun vertrek werd uitgesteld toen vorige week bij een Amerikaanse passagier - nadat zij al van boord was gegaan - toch het virus werd vastgesteld.
gisteren om 08:03
In Hongkong is woensdag een tweede persoon om het leven gekomen aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een zeventigjarige man die al gezondheidsproblemen had, aldus het Princess Margaret Hospital. In de Chinese autonome regio zijn in totaal 62 besmettingen vastgesteld.
gisteren om 07:39
De testresultaten van 781 passagiers van cruiseschip Westerdam zijn binnen. De groep is niet besmet met het coronavirus. Dit betekent dat ze Cambodja mogen verlaten. Er zitten nog 255 personen aan boord, de rest zit of zat in hotels. 406 personen kregen dinsdag al te horen dat ze niet besmet zijn.
gisteren om 03:03
Gezondheidsorganisatie WHO heeft geen aanwijzingen dat mensen in Noord-Korea besmet zijn met het coronavirus 2019-nCoV. De organisatie gaat het land wel voorzien van middelen om mensen te onderzoeken.

Daarnaast hebben verschillende hulporganisaties gevraagd om een uitzondering op sancties tegen Noord-Korea, zodat er op tijd hulp kan worden gestuurd als het coronavirus uitbreekt in het land.

Zuid-Koreaanse media meldden eerder dat er al meerdere besmettingen en mogelijke sterfgevallen in hun buurland waren ontdekt, maar de krant van de heersende Noord-Koreaanse partij ontkent dit.
dinsdag om 19:18
Medewerkers in een fabriek in de Chinese provincie Hubei maken beschermende pakken in verband met het coronavirus. (Foto: Reuters)
dinsdag om 19:00
Rusland laat vanaf 20 februari geen Chinese burgers meer toe tot zijn grondgebied in verband met de uitbraak van het coronavirus 2019-nCoV. De restrictie geldt niet voor Chinese luchtvaartpassagiers die overstappen op een Russisch vliegveld. Volgens de autoriteiten gaat het om een tijdelijke maatregel.
dinsdag om 16:29
Goed nieuws! Onderzoekers aan de KU Leuven in België hebben ontdekt dat een bestaand malariamedicijn werkt tegen COVID-19, de ziekte die door het coronavirus 2019-nCoV wordt veroorzaakt.

Patiënten in China die een week chloroquine toegediend kregen, vertoonden minder koorts, hadden een verbeterde longfunctie en waren sneller weer virusvrij en genezen, aldus de KU. Tot op heden konden artsen alleen de symptomen van het virus bestrijden.

Het middel kan worden gebruikt totdat er een vaccin tegen COVID-19 beschikbaar is. Dit gaat naar verwachting nog twee jaar duren.
dinsdag om 11:15
Chinese autoriteiten maken een rondgang langs woningen in de stad Wuhan om besmette en mogelijke besmette burgers op te halen en in nieuwe quarantainecentra te zetten, melden lokale staatsmedia. De inspecties worden uitgevoerd met behulp van big data en kunstmatige intelligentie, lieten de autoriteiten weten zonder hier verdere uitleg over te geven. 

Bij vermoedens van een besmetting moeten mensen een test ondergaan. Iedereen die nauw contact heeft gehad met een besmette persoon, wordt in quarantaine gezet. De Chinese overheid maakte vorige week een app beschikbaar waarmee burgers tot drie andere mensen kunnen controleren op de kans op een besmetting.

Om de mensen op te vangen, worden in de stad tien nieuwe quarantainecentra opgezet verdeeld over acht districten van de stad. In totaal gaat het om 11.400 nieuwe bedden. Ruimtes in fabrieken, industriegebieden en transportcentra worden omgebouwd tot quarantainecentra, meldt The Guardian op basis van lokale media.

Dorpen en gemeenschappen gaan volgens de staatsmedia op slot. Vanaf dinsdag moet iedereen die hoest- of andere medicijnen koopt, zijn identiteitsbewijs laten zien. 

De maatregelen lijken een nieuwe escalatie in het gevecht van de Chinese autoriteiten tegen de verspreiding van het virus in de provincie Hubei. Eerder ontsloeg Peking twee hooggeplaatste overheidsfunctionarissen in Wuhan, nadat burgers in toenemende mate de overheid beschuldigen van een gebrek aan transparantie rondom de uitbraak.
dinsdag om 10:54
Mogelijk is de directeur van een prominent ziekenhuis in de Chinese stad Wuhan overleden na besmetting met het coronavirus 2019-nCoV. Het gaat om Liu Zhiming, het hoofd van het ziekenhuis Wuhan Wuchang, meldt de Chinese staatsomroep dinsdag.

Het is mogelijk de tweede prominente arts die overlijdt in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak. Eerder deze maand overleed de arts Li Wenliang, die bij zijn collega's als eerste alarm sloeg over de mogelijk gevaarlijke virusuitbraak. Wenliang werd na zijn waarschuwing door de Chinese autoriteiten opgepakt voor het verspreiden van geruchten. 

Net als bij de dood van Wenliang heerst er op het afgebakende Chinese internet verwarring over het wel of niet overlijden van de ziekenhuisdirecteur Zhiming. Maandagavond meldde de propaganda-afdeling van de lokale gezondheidscommissie in een liveblog dat hij overleden was. Maar in een latere post liet de afdeling weten dat hulpverleners zijn leven nog probeerden te redden. De propaganda-afdeling heeft niets meer gepost sinds de staatsomroep dinsdag berichtte over de dood van Zhiming.

Chinese media schrijven ook over de mogelijke dood van Xu Depu, het voormalige hoofd van een ziekenhuis in de stad Ezhou in de provincie Hubei. Een verpleger in het ziekenhuis heeft zijn dood volgens de lokale staatskrant Red Star News bevestigd.
dinsdag om 07:50
De scholen in Sjanghai blijven langer dicht. De autoriteiten meldden eerder dat de onderwijsinstellingen niet voor het einde van deze maand open zullen gaan. Nu is bekend geworden dat leerlingen van het primair en secundair onderwijs vanaf 2 maart, als het nieuwe semester begint, online lessen gaan volgen.
dinsdag om 05:08
De Canadese regering stuurde dinsdag een vliegtuig naar Japan voor het ophalen van staatsburgers die vastzaten op het cruiseschip Diamond Princess. De regering van het Verenigd Koninkrijk probeert ook een vlucht te regelen om Britten naar huis te brengen.
dinsdag om 00:50
In de Chinese provincie Hubei zijn nog eens 93 mensen overleden door het coronavirus. Het totale dodental in China is daarmee gestegen naar 1.868, aldus de lokale gezondheidsorganisatie. Daarbij zijn er 1.807 nieuwe besmettingen bij gekomen in de provincie.

De meeste doden zijn afkomstig uit de provinciehoofdstad Wuhan, waar het virus is uitgebroken.
maandag om 23:38
De laatste 255 gasten en 747 bemanningsleden die op dit moment nog op de Westerdam zitten, moeten naar verwachting nog enkele dagen op het cruiseschip in de haven van de Cambodjaanse havenstad Sihanoukville blijven, meldt rederij Holland America Line (HAL) maandag. Aan boord zijn nog 29 Nederlanders.

Enkele Cambodjaanse artsen zijn maandag aan boord geweest om de overgebleven mensen op het schip te testen op COVID-19, de ziekte die het coronavirus 2019-nCoV veroorzaakt. Volgens de HAL duurt het enkele dagen voordat de testresultaten binnen zijn. Tot die tijd mag niemand het schip verlaten. (Foto: Reuters)
maandag om 17:01
Slecht nieuws voor de vierhonderd Amerikanen die een cruise maakten op de Diamond Princess: zij zijn na bijna twee weken quarantaine op het schip gerepatrieerd door de Amerikaanse overheid, maar moeten na aankomst in de VS alsnog twee weken in quarantaine, meldt de BBC.

De repatriëringsvliegtuigen zijn maandag geland op twee militaire bases in Californië en Texas, waar de passagiers uit voorzorg nog veertien dagen verplicht moeten blijven voor ze naar huis mogen.
maandag om 13:55
De Chinese gokstad Macau gaat op 20 februari de deuren van casino's weer opengooien. De filialen waren bijna drie weken gesloten om de opmars van het virus 2019-nCoV te remmen.
maandag om 13:43
Alle overige passagiers op het cruiseschip Westerdam zijn getest op het coronavirus, meldt rederij Holland America Line (HAL) maandag. Meer dan vierhonderd opvarenden dragen het virus zeker niet en mogen naar huis toe, aldus de rederij.

Aan boord waren ten minste 31 Nederlanders. Het is niet zeker of de resultaten van hun tests al binnen zijn. HAL wil alle opvarenden helpen zo snel mogelijk naar huis te komen.
maandag om 09:05
In Japan zijn uit angst voor het coronavirus alle festiviteiten rondom de verjaardag van keizer Naruhito afgeblazen. Een openbare verschijning van de keizer gaat niet door en het keizerlijk paleis zal niet toegankelijk worden voor publiek.
maandag om 08:57
De eerste chartervlucht met Amerikanen die van het cruiseschip Diamond Princess zijn gehaald, zijn gearriveerd in de Verenigde Staten, meldt persbureau AFP.
maandag om 08:00
De organisatie achter de Tokyo Marathon weert dit jaar 38.000 lopers en laat alleen professionele atleten toe, melden Japanse media en persbureau Reuters maandagochtend.

Chinese lopers die interesse in het evenement hadden, waren al eerder gevraagd niet te komen. Met de maatregelen wil de organisatie voorkomen dat grote groepen mensen zich op één plek in de stad verzamelen. Dit moet verspreiding van het coronavirus tegengaan.
maandag om 07:54
Nog eens veertien Amerikanen zijn op het cruiseschip Diamond Princess met het coronavirus besmet geraakt, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. De groep is desondanks toegelaten op chartervluchten waarmee in totaal vierhonderd Amerikanen naar de Verenigde Staten worden gebracht. "De geïnfecteerden zijn in isolatie gezet en hun gezondheid wordt gemonitord door hulpverleners", aldus het ministerie in een verklaring.

De circa vierhonderd Amerikanen komen naar verwachting maandagochtend (lokale tijd) aan in de VS.
maandag om 06:11
Ook Australië gaat passagiers van het cruiseschip Diamond Princess evacueren. Eerder lieten de Verenigde Staten, Hongkong en Canada weten hun inwoners op te gaan halen. Nederland is dat vooralsnog niet van plan. Er zijn vijf Nederlanders aan boord van het schip.
zondag om 23:53
Vierhonderd Amerikanen die op het cruiseschip Diamond Princess in quarantaine zaten, hebben Japan verlaten. Ze zijn met chartervluchten opgehaald door de Verenigde Staten.
zondag om 23:51
In de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van de virusuitbraak, zijn zondag 1.933 nieuwe besmettingen gemeld door de lokale gezondheidsautoriteit. Ook zijn in de regio honderd mensen overleden aan de gevolgen van het virus. In totaal zijn er in Hubei nu 58.182 besmettingen met het coronavirus 2019-nCoV gemeld. Het aantal overledenen ligt op 1.696. In heel China ligt dat aantal nu op 1.770.

In heel China kwamen er zondag 2.048 nieuwe besmettingen bij. In totaal zijn er in het land nu 70.548 mensen met het virus. Er overleden vijf Chinezen buiten Hubei.