In dit liveblog praat de redactie van NU.nl je een aantal keren per dag bij over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

In het kort: inmiddels zijn wereldwijd meer dan 72.000 mensen besmet met het virus 2019-nCoV en zijn ruim 1.800 mensen overleden aan COVID-19 (de ziekte die het virus veroorzaakt). Meer dan tienduizend mensen zouden in kritieke toestand verkeren. Het merendeel van de patiënten is in China.

Bekijk hier de interactieve kaart met cijfers van gezondheidsorganisatie WHO.
4 uur geleden
Medewerkers in een fabriek in de Chinese provincie Hubei maken beschermende pakken in verband met het coronavirus. (Foto: Reuters)
4 uur geleden
Rusland laat vanaf 20 februari geen Chinese burgers meer toe tot zijn grondgebied in verband met de uitbraak van het coronavirus 2019-nCoV. De restrictie geldt niet voor Chinese luchtvaartpassagiers die overstappen op een Russisch vliegveld. Volgens de autoriteiten gaat het om een tijdelijke maatregel.
7 uur geleden
Goed nieuws! Onderzoekers aan de KU Leuven in België hebben ontdekt dat een bestaand malariamedicijn werkt tegen COVID-19, de ziekte die door het coronavirus 2019-nCoV wordt veroorzaakt.

Patiënten in China die een week chloroquine toegediend kregen, vertoonden minder koorts, hadden een verbeterde longfunctie en waren sneller weer virusvrij en genezen, aldus de KU. Tot op heden konden artsen alleen de symptomen van het virus bestrijden.

Het middel kan worden gebruikt totdat er een vaccin tegen COVID-19 beschikbaar is. Dit gaat naar verwachting nog twee jaar duren.
12 uur geleden
Chinese autoriteiten maken een rondgang langs woningen in de stad Wuhan om besmette en mogelijke besmette burgers op te halen en in nieuwe quarantainecentra te zetten, melden lokale staatsmedia. De inspecties worden uitgevoerd met behulp van big data en kunstmatige intelligentie, lieten de autoriteiten weten zonder hier verdere uitleg over te geven. 

Bij vermoedens van een besmetting moeten mensen een test ondergaan. Iedereen die nauw contact heeft gehad met een besmette persoon, wordt in quarantaine gezet. De Chinese overheid maakte vorige week een app beschikbaar waarmee burgers tot drie andere mensen kunnen controleren op de kans op een besmetting.

Om de mensen op te vangen, worden in de stad tien nieuwe quarantainecentra opgezet verdeeld over acht districten van de stad. In totaal gaat het om 11.400 nieuwe bedden. Ruimtes in fabrieken, industriegebieden en transportcentra worden omgebouwd tot quarantainecentra, meldt The Guardian op basis van lokale media.

Dorpen en gemeenschappen gaan volgens de staatsmedia op slot. Vanaf dinsdag moet iedereen die hoest- of andere medicijnen koopt, zijn identiteitsbewijs laten zien. 

De maatregelen lijken een nieuwe escalatie in het gevecht van de Chinese autoriteiten tegen de verspreiding van het virus in de provincie Hubei. Eerder ontsloeg Peking twee hooggeplaatste overheidsfunctionarissen in Wuhan, nadat burgers in toenemende mate de overheid beschuldigen van een gebrek aan transparantie rondom de uitbraak.
12 uur geleden
Mogelijk is de directeur van een prominent ziekenhuis in de Chinese stad Wuhan overleden na besmetting met het coronavirus 2019-nCoV. Het gaat om Liu Zhiming, het hoofd van het ziekenhuis Wuhan Wuchang, meldt de Chinese staatsomroep dinsdag.

Het is mogelijk de tweede prominente arts die overlijdt in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak. Eerder deze maand overleed de arts Li Wenliang, die bij zijn collega's als eerste alarm sloeg over de mogelijk gevaarlijke virusuitbraak. Wenliang werd na zijn waarschuwing door de Chinese autoriteiten opgepakt voor het verspreiden van geruchten. 

Net als bij de dood van Wenliang heerst er op het afgebakende Chinese internet verwarring over het wel of niet overlijden van de ziekenhuisdirecteur Zhiming. Maandagavond meldde de propaganda-afdeling van de lokale gezondheidscommissie in een liveblog dat hij overleden was. Maar in een latere post liet de afdeling weten dat hulpverleners zijn leven nog probeerden te redden. De propaganda-afdeling heeft niets meer gepost sinds de staatsomroep dinsdag berichtte over de dood van Zhiming.

Chinese media schrijven ook over de mogelijke dood van Xu Depu, het voormalige hoofd van een ziekenhuis in de stad Ezhou in de provincie Hubei. Een verpleger in het ziekenhuis heeft zijn dood volgens de lokale staatskrant Red Star News bevestigd.
15 uur geleden
De scholen in Sjanghai blijven langer dicht. De autoriteiten meldden eerder dat de onderwijsinstellingen niet voor het einde van deze maand open zullen gaan. Nu is bekend geworden dat leerlingen van het primair en secundair onderwijs vanaf 2 maart, als het nieuwe semester begint, online lessen gaan volgen.
18 uur geleden
De Canadese regering stuurde dinsdag een vliegtuig naar Japan voor het ophalen van staatsburgers die vastzaten op het cruiseschip Diamond Princess. De regering van het Verenigd Koninkrijk probeert ook een vlucht te regelen om Britten naar huis te brengen.
één dag geleden
In de Chinese provincie Hubei zijn nog eens 93 mensen overleden door het coronavirus. Het totale dodental in China is daarmee gestegen naar 1.868, aldus de lokale gezondheidsorganisatie. Daarbij zijn er 1.807 nieuwe besmettingen bij gekomen in de provincie.

De meeste doden zijn afkomstig uit de provinciehoofdstad Wuhan, waar het virus is uitgebroken.
gisteren om 23:38
De laatste 255 gasten en 747 bemanningsleden die op dit moment nog op de Westerdam zitten, moeten naar verwachting nog enkele dagen op het cruiseschip in de haven van de Cambodjaanse havenstad Sihanoukville blijven, meldt rederij Holland America Line (HAL) maandag. Aan boord zijn nog 29 Nederlanders.

Enkele Cambodjaanse artsen zijn maandag aan boord geweest om de overgebleven mensen op het schip te testen op COVID-19, de ziekte die het coronavirus 2019-nCoV veroorzaakt. Volgens de HAL duurt het enkele dagen voordat de testresultaten binnen zijn. Tot die tijd mag niemand het schip verlaten. (Foto: Reuters)
gisteren om 17:01
Slecht nieuws voor de vierhonderd Amerikanen die een cruise maakten op de Diamond Princess: zij zijn na bijna twee weken quarantaine op het schip gerepatrieerd door de Amerikaanse overheid, maar moeten na aankomst in de VS alsnog twee weken in quarantaine, meldt de BBC.

De repatriëringsvliegtuigen zijn maandag geland op twee militaire bases in Californië en Texas, waar de passagiers uit voorzorg nog veertien dagen verplicht moeten blijven voor ze naar huis mogen.
gisteren om 13:55
De Chinese gokstad Macau gaat op 20 februari de deuren van casino's weer opengooien. De filialen waren bijna drie weken gesloten om de opmars van het virus 2019-nCoV te remmen.
gisteren om 13:43
Alle overige passagiers op het cruiseschip Westerdam zijn getest op het coronavirus, meldt rederij Holland America Line (HAL) maandag. Meer dan vierhonderd opvarenden dragen het virus zeker niet en mogen naar huis toe, aldus de rederij.

Aan boord waren ten minste 31 Nederlanders. Het is niet zeker of de resultaten van hun tests al binnen zijn. HAL wil alle opvarenden helpen zo snel mogelijk naar huis te komen.
gisteren om 09:05
In Japan zijn uit angst voor het coronavirus alle festiviteiten rondom de verjaardag van keizer Naruhito afgeblazen. Een openbare verschijning van de keizer gaat niet door en het keizerlijk paleis zal niet toegankelijk worden voor publiek.
gisteren om 08:57
De eerste chartervlucht met Amerikanen die van het cruiseschip Diamond Princess zijn gehaald, zijn gearriveerd in de Verenigde Staten, meldt persbureau AFP.
gisteren om 08:00
De organisatie achter de Tokyo Marathon weert dit jaar 38.000 lopers en laat alleen professionele atleten toe, melden Japanse media en persbureau Reuters maandagochtend.

Chinese lopers die interesse in het evenement hadden, waren al eerder gevraagd niet te komen. Met de maatregelen wil de organisatie voorkomen dat grote groepen mensen zich op één plek in de stad verzamelen. Dit moet verspreiding van het coronavirus tegengaan.
gisteren om 07:54
Nog eens veertien Amerikanen zijn op het cruiseschip Diamond Princess met het coronavirus besmet geraakt, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. De groep is desondanks toegelaten op chartervluchten waarmee in totaal vierhonderd Amerikanen naar de Verenigde Staten worden gebracht. "De geïnfecteerden zijn in isolatie gezet en hun gezondheid wordt gemonitord door hulpverleners", aldus het ministerie in een verklaring.

De circa vierhonderd Amerikanen komen naar verwachting maandagochtend (lokale tijd) aan in de VS.
gisteren om 06:11
Ook Australië gaat passagiers van het cruiseschip Diamond Princess evacueren. Eerder lieten de Verenigde Staten, Hongkong en Canada weten hun inwoners op te gaan halen. Nederland is dat vooralsnog niet van plan. Er zijn vijf Nederlanders aan boord van het schip.
zondag om 23:53
Vierhonderd Amerikanen die op het cruiseschip Diamond Princess in quarantaine zaten, hebben Japan verlaten. Ze zijn met chartervluchten opgehaald door de Verenigde Staten.
zondag om 23:51
In de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van de virusuitbraak, zijn zondag 1.933 nieuwe besmettingen gemeld door de lokale gezondheidsautoriteit. Ook zijn in de regio honderd mensen overleden aan de gevolgen van het virus. In totaal zijn er in Hubei nu 58.182 besmettingen met het coronavirus 2019-nCoV gemeld. Het aantal overledenen ligt op 1.696. In heel China ligt dat aantal nu op 1.770.

In heel China kwamen er zondag 2.048 nieuwe besmettingen bij. In totaal zijn er in het land nu 70.548 mensen met het virus. Er overleden vijf Chinezen buiten Hubei.
zondag om 12:32
In Taiwan is zondag iemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt persbureau Bloomberg. Dat zou het vijfde sterfgeval buiten China zijn. Eerder meldden Japan, Hongkong, Frankrijk en de Filipijnen al een sterfgeval.
zondag om 12:26
Nederlanders die het cruiseschip Westerdam hebben verlaten en niet besmet zijn, moeten bij rederij Holland America Line (HAL) aankloppen voor een vlucht terug naar Amsterdam, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. "De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de rederij. Mensen kunnen ook op eigen houtje terugkeren naar Nederland."

Een evacuatie is nog niet aan de orde. "Als de rederij tegen gezondheidsmaatregelen aanloopt die door het land waarin de Nederlanders zich bevinden zijn opgesteld, dan kunnen wij helpen", aldus de woordvoerder.
zondag om 04:42
Op het cruiseschip dat in de haven van de Japanse stad Yokohama in quarantaine ligt, zijn nog eens zeventig mensen positief getest op het coronavirus 2019-nCoV. Het totale aantal geïnfecteerden aan boord van het schip stijgt daarmee naar 355.

In de nacht van zaterdag op zondag maakten Hongkong en Canada bekend een vliegtuig te sturen om passagiers uit die landen te evacueren. Eerder op de dag maakte de VS al bekend mensen te gaan evacueren.
zaterdag om 23:53
De Chinese provincie Hubei, het epicentrum van het coronavirus 2019-nCoV, meldt zaterdag 1.843 nieuwe besmettingen. Ook zijn er nog eens 139 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. In totaal zijn er nu 56.249 besmettingen bekend in de regio.

In heel China kwamen er zaterdag 2.009 nieuwe besmettingen bij. Ook overleden er buiten Hubei nog eens drie mensen aan de gevolgen van het virus.
zaterdag om 18:55
Zaterdagochtend kwam al een groep opvarenden van de Westerdam terug naar Nederland. Zij hebben geen contact gehad met de Amerikaanse vrouw op het moment dat ze ziekteverschijnselen vertoonde, dus kunnen ook niet besmet zijn geraakt met het coronavirus. Het RIVM en de GGD houdt hen de komende tijd uit voorzorg wel extra in de gaten. Ook de Nederlanders die later naar Nederland komen, worden gemonitord.
zaterdag om 18:53
De 143 opvarenden van cruiseschip de Westerdam die samen met de Amerikaanse vrouw in een vliegtuig zaten, mogen Malesië op dit moment niet verlaten. Onder hen zijn twee Nederlanders en negen anderen die zaterdag naar Schiphol zouden vliegen. Of zij ook besmet zijn, is niet bekend. Zij vertonen op dit moment in ieder geval geen ziekteverschijnselen.
zaterdag om 16:22
Een passagier van cruiseschip de Westerdam blijkt toch besmet met het coronavirus. Het gaat om een 83-jarige vrouw uit de Verenigde Staten. Ze testte vrijdag positief op het virus na aankomst op een vliegveld in Maleisië.
zaterdag om 15:24
Indonesiërs wachten op het vliegveld Halim Perdanakusuma in Jakarta op hun familieleden uit Wuhan. De Indonesische autoriteiten hebben 238 personen geëvacueerd uit het epicentrum van de virusuitbraak. De groep moet de komende twee weken in quarantaine. (Foto: Getty Images)
zaterdag om 14:27
Nederland is niet van plan de vijf Nederlanders die op het cruiseschip de Diamond Princess in quarantaine zitten te evacueren, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan NU.nl. 

Buitenlandse Zaken ziet geen reden om de vijf burgers op te halen, omdat ze over een aantal dagen al uit quarantaine mogen. "De quarantaine loopt tot 19 februari en dan mogen de passagiers die niet besmet zijn met het virus naar gewoon huis", aldus de woordvoerder. Geen van de Nederlandse passagiers zijn voor zover bekend besmet geraakt met het virus 2019-nCoV. 

Zaterdag werd bekend dat de Verenigde Staten "vanuit een overmaat aan voorzorg" een vliegtuig naar Japan stuurt om alle Amerikaanse burgers die niet besmet zijn te evacueren. Aan boord van het schip zijn 428 Amerikanen, waarvan zeker 24 besmet zijn. 

Japan liet weten dat de evacuatie van burgers door de VS "de situatie makkelijker maakt". Mogelijk zouden andere landen ook nog burgers evacueren voor het einde van de quarantaineperiode van twee weken, zei Japan. Nederland blijkt dit nu niet van plan te zijn.
zaterdag om 10:28
Aan boord van het cruiseschip de Diamond Princess zijn nogmaals 67 besmettingen met het virus 2019-nCoV vastgesteld, zegt het Japanse ministerie voor Gezondheid. Daarmee stijgt het totaal aantal besmettingen van 218 naar zeker 285.
zaterdag om 10:01

De Chinese centrale bank wil dat Chinees papiergeld in quarantaine gaat. De bankbiljetten kunnen het coronavirus verspreiden, zo luidt de redenering.

Biljetten die momenteel in de omloop zijn en rondgaan in de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van de virusuitbraak, worden ontsmet.

zaterdag om 09:51
De Verenigde Staten gaan Amerikaanse burgers van het cruiseschip de Diamond Princess - waar de meeste besmettingen buiten China zijn vastgesteld - evacueren. Dat blijkt uit een brief die de burgers aan boord hebben ontvangen van de Amerikaanse ambassade in Japan.

Japanse overheidsfunctionarissen melden dat alleen de passagiers die niet met het virus besmet zijn meegenomen worden. 

Het schip ligt momenteel in quarantaine voor de haven van Yokohama in Japan, met 428 Amerikaanse burgers aan boord. Van hen zijn er zeker 24 besmet. Van de ongeveer 3.500 passagiers zijn er 218 besmet met het virus.
zaterdag om 07:45
In Thailand is het aantal patiënten die lijden aan de ziekte COVID-19 opgelopen tot 34, meldt het ministerie van Gezondheid zaterdag.
zaterdag om 06:33
zaterdag om 00:21
De lokale gezondheidsautoriteit in de Chinese provincie Hubei meldt dat vrijdag 2.420 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Ook zijn er nog eens 139 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. In de hele provincie is het virus nu bij in totaal 54.506 mensen vastgesteld. Meer dan tienduizend van hen zouden er volgens de autoriteiten slecht aan toe zijn.
vrijdag om 18:02
De eerste besmetting in Afrika is een feit. De persoon is nu in Egypte. Het gaat volgens de Egyptische staatsomroep om een buitenlander.
vrijdag om 17:23
Amerikaanse en Europese overkoepelende organisaties van fabrikanten van werkzame stoffen in medicijnen, slaan alarm. De EFCG en BPTF vermoeden dat aanhoudende problemen in China gaan leiden tot medicijntekorten in de Verenigde Staten en Europa, meldt de EFCG in een persbericht. "De beschikbaarheid van essentiële medicijnen als antibiotica kan gedestabiliseerd worden", aldus voorzitter Luis Gomes.
vrijdag om 17:10
Alle inwoners van Peking die na een reis weer terugkeren, moeten veertien dagen in quarantaine. Dat hebben de autoriteiten van de Chinese hoofdstad vrijdag bekendgemaakt. Wie dat niet doet, wordt strafrechtelijk vervolgd. Inwoners dienen twee weken lang thuis te blijven, of onder groepsobservatie. De berichtgeving in de door de staat gecontroleerde krant Beijing Daily zegt niets over mensen die niet in Peking wonen of buitenlandse toeristen die de stad bezoeken en of de maatregelen ook voor hen gelden.
vrijdag om 16:18
De wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt een onderzoek in naar de ruim zeventienhonderd Chinese hulpverleners die ziek zijn geworden door het coronavirus 2019-nCoV. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus laat weten dat hij de tijdstippen van infectie en omstandigheden waarin zij moesten werken duidelijk wil hebben.
vrijdag om 16:01

Singapore kent vrijdag de grootste stijging ziektegevallen door het coronavirus tot nu toe. Op één dag raakten negen mensen besmet met het virus, waardoor het totale aantal besmettingen in het land opliep tot 67. Daarmee is Singapore een van de meest getroffen regio's, schrijft Reuters.

vrijdag om 13:36
De wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet geen reden om de Olympische Spelen van Japan af te gelasten, zo meldt John Coates, het hoofd van IOC's coördinatiecommissie, vrijdag tijdens een persconferentie in Tokio. Eerder lieten de organisaties van de Olympische en Paralympische Spelen weten dat het virus geen bedreiging vormt, maar dat de WHO wel een belangrijke rol speelt bij het wel of niet door laten gaan van de evenementen.