AMSTERDAM - Prinses Màxima is veruit de meest populaire persoon in het Amsterdamse wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud's. Dat blijkt uit een enquête van het museum onder vijfhonderd bezoekers uit binnen- en buitenland. Haar gemaal prins Willem-Alexander kreeg maar weinig stemmen.

Pim Fortuyn scoorde het hoogst in de categorie meest aangevraagde beeld. Of het wassen evenbeeld van de vermoorde politicus er ook komt, is nog niet bekend volgens een woordvoerder. De Engelse Lady Di neemt na Màxima de tweede plaats in en vlak hierachter komt Herman Brood. Het zijn vooral de buitenlandse bezoekers die kiezen voor Lady Di en de Nederlanders voor de andere twee beelden. Brood gooit ook hoge ogen in de categorie kunstenaars. Hij komt met stip binnen op nummer drie na Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn.

Beckham en Balkenende

Opvallend is de opmars van Jan-Peter Balkenende. Hij staat op nummer twee op de lijst van meest favoriete politicus. Bovenaan staat Pim Fortuyn, Wim Kok is nummer drie. De populairste wassen acteurs zijn Brad Pitt en Julia Roberts, de meest geziene sportmannen zijn Michael Schumacher en David Beckham. Wielrenster Leontien van Moorsel en zwemster Inge de Bruijn scoren goed als Nederlandse sporters.

Gehaat

Het meest gehaat worden het wassen evenbeeld van Osama bin Laden en Adolf Hitler. Evenals vorig jaar is ook Emile Ratelband, onder de Nederlanders, niet erg geliefd.