ANKARA - De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft maandag opnieuw gezegd dat Ankara niet bereid is tot verdere compromissen ten aanzien van de eisen voor het aangaan van toetredingsgeprekken. "We hebben en zullen onze houding die in lijn is met de Turkse nationale belangen en politieke principes beschermen", aldus de regeringsleider ten overstaan van aanhangers van zijn partij.

De Europese Unie heeft Turkije net zo nodig als Turkije de EU nodig heeft, zei de AK-voorman. Erdogan riep de deelnemers van het crisisberaad in Luxemburg op het gezonde verstand te laten prevaleren omwille van "de vrede en stabiliteit in de wereld".

Eerder op de dag verwierp de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, al voorstellen die zijn Britse collega Straw zou hebben gedaan over veranderingen aan het raamwerk voor onderhandelingen, maakte een woordvoerder van Gül bekend.

"De minister heeft ze allemaal afgewezen en heeft gezegd dat de verantwoordelijkheden bij de Europese Unie liggen", aldus zegsman Anmik Tan tegen het Franse persbureau AFP.