BEVERWIJK - Ruim 60 procent van de Nederlandse huishoudens heeft geen blusmiddel in huis, blijkt maandag uit onderzoek door de Brandwonden Stichting. Jaarlijks hebben 7000 woningbranden plaats, waarvan 40 procent in de keuken ontstaat. In driekwart van de gevallen zijn mensen bij het begin van een brand aanwezig. Zij zouden het vuur mogelijk kunnen blussen.

"Een goed blusmiddel, zoals een blusdeken, kan onnodige schade en persoonlijk letsel voorkomen", aldus Hein Zoete van de Brandwonden Stichting. De organisatie begint deze week met een campagne voor de aanschaf van blusdekens. Als er in iedere keuken een blusdeken hangt, kan dat op jaarbasis ruim 2000 woningbranden schelen. Ook het aantal slachtoffers (jaarlijks ongeveer 750, waarvan 45 dodelijke) zal verminderen, zei Zoete maandag.

Brandwonden

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen geen blusmiddel hebben "omdat ze er nog nooit over nagedacht hebben". De Brandwonden Stichting kiest voor het promoten van de blusdeken omdat die voordelen heeft boven andere blusmiddelen. De dekens vergen geen onderhoud en zijn snel en eenvoudig te gebruiken om het vuur te bedekken, zodat het dooft. Zo mag een brandende pan met vet of olie niet met water worden geblust, omdat die combinatie leidt tot een grote ontploffing.

Een campagne op kleinere schaal vorig jaar deed mensen al overgaan tot de aanschaf van een blusdeken. Het aantal huishoudens met een dergelijk blusmiddel verdubbelde ruim van 5 naar 11 procent. De bekendheid met de deken verviervoudigde van 5 naar 20 procent.