Op Schiphol is donderdagavond een persconferentie over de zaak rond de in Nederland teruggekeerde Johan van Laarhoven. Aan het woord komen zijn broer Frans van Laarhoven en de advocaten Geert-Jan Knoops en Gerard Spong. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is ook uitgenodigd, maar zal niet aanwezig zijn. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Goedenavond en welkom bij het liveblog over de uitlevering van de voormalige coffeeshopeigenaar Johan van Laarhoven (59). Hij heeft 5,5 jaar in Thailand in de cel gezeten en kan nu de rest van zijn straf in Nederland uitzitten. Als het aan zijn advocaten ligt, gaat hij echter niet terug de cel in. Mijn naam is Lisa van der Wal en ik hou je op de hoogte van wat er wordt gezegd bij de persconferentie over de zaak. 

  • Sprekers: broer Frans van Laarhoven, politica Vera Bergkamp en advocaten Geert-Jan Knoops en Gerard Spong 
  • Niet helemaal bij? Lees dit artikel (klik)
donderdag 16 januari 2020 om 19:30
Dit was de persconferentie. We komen dus morgen weer terug op deze zaak: allereerst in onze ochtendpodcast Dit Wordt het Nieuws en vervolgens 's middags over het kort geding in de zaak. Tot die tijd ben je altijd welkom op NU.nl voor overige updates. Bedankt voor het meelezen!
donderdag 16 januari 2020 om 19:23
Morgen vindt er om 14.00 uur in Den Haag dus een kort geding plaats. De verdediging zal dan vragen om Van Laarhoven voorlopig uit de cel te houden, zodat hij naar het ziekenhuis kan. Daarnaast zullen de advocaten de Staat aansprakelijk gaan stellen voor het feit dat hij überhaupt is opgepakt in Thailand.
donderdag 16 januari 2020 om 19:17
Johan heeft al wel benadrukt dat hij goed is behandeld door de marechaussee. Voor hem was het wel teleurstellend dat er alleen telefonisch contact mogelijk was. Advocaat Spong weet nog steeds niet wie heeft bevolen dat Johan van Laarhoven geen direct contact mocht hebben met zijn verdediging of familie.
donderdag 16 januari 2020 om 19:14
Menselijkerwijs had de broer van Johan er daarom ook geen rekening mee gehouden dat hij zijn broer niet mocht zien.
donderdag 16 januari 2020 om 19:12
Frans van Laarhoven beschrijft dat zijn broer onder meer last heeft van zijn galblaas. Maar omdat het ook erg privé is, kan niet alles beschreven worden. Overigens is het ministerie van Justitie en Veiligheid ook op de hoogte van zijn toestand.
donderdag 16 januari 2020 om 19:11
"We kunnen ons goed voorstellen, zo zegt advocaat Carrie Knoops, "dat het voor Grapperhaus lastig is om meteen na uitlevering te zeggen dat Van Laarhoven gratie kan krijgen." Maar waar het advocatenteam wel moeite mee heeft, is dat hij zich nu niet goed kan laten behandelen in het ziekenhuis.
donderdag 16 januari 2020 om 19:05
D66-politica Bergkamp is aan de beurt. Zij bemoeide zich al jaren met de zaak. "Ik was zeer verheugd toen ik het telefoontje kreeg over dat Van Laarhoven in het vliegtuig zat."
donderdag 16 januari 2020 om 19:03
Spong: "we zijn blij, we zijn verheugd, maar de wat kille ontvangst vind ik in een rechtsstaat onbehoorlijk. Ik wil wel van deze gelegenheid gebruikmaken om tot uitdrukking te brengen dat we waardering hebben voor Grapperhaus en Bergkamp."
donderdag 16 januari 2020 om 19:01
Hoe de Nederlandse strafzaak verder zal verlopen, is volgens Spong nog niet te zeggen. De zaak, die in 2011 al is begonnen, moet grotendeels weer opnieuw worden gedaan, is zijn verwachting. "Johan vindt niet dat hij een strafbaar feit heeft begaan."
donderdag 16 januari 2020 om 18:59
Nu advocaat Gerard Spong. "Johan is even strijdbaar als altijd. Ik kon hem alleen telefonisch spreken. Hij wordt rond 20.30 uur getransporteerd. Dat busje rijdt naar Vught (naar de gevangenis daar, red.)"
donderdag 16 januari 2020 om 18:58
Daarbij beschrijft Knoops dat het gaat om een "kille ontvangst" in Nederland. Ze hadden liever gezien dat Van Laarhoven naar het ziekenhuis was verplaatst, aangezien hij zestien niet nader beschreven aandoeningen heeft.
donderdag 16 januari 2020 om 18:56
Er is een verzoek voor gratie ingediend én een verzoek tot het voorlopig stilleggen van het uitzitten van de resterende straf. Maar daar gaat Nederland niet mee akkoord, zo zegt Knoops.
donderdag 16 januari 2020 om 18:54
Advocaat Geert-Jan Knoops neemt nu het woord. "Wij willen als advocatenteam ook Grapperhaus bedanken voor de samenwerking. Tot het laatste moment is het behoorlijk spannend geweest. Zo moest het hof in Arnhem een advies uitbrengen of Van Laarhoven zijn celstraf wel in Nederland kon uitzitten."
donderdag 16 januari 2020 om 18:52
Frans spreekt van frustratie. "Maar als laatste wil ik Grapperhaus bedanken voor al zijn inspanningen. Hij is naast mevrouw Bergkamp een van de weinige mensen die echt zijn nek uitgestoken heeft."
donderdag 16 januari 2020 om 18:51
Frans had hier zeep, een tandenborstel en een scheerapparaatje gekocht. Maar hij heeft dit dus niet mogen geven. "Johan werd kennelijk afgevoerd naar de gevangenis zonder dat we hem konden spreken. Dit moment, dat we onderaan die trap stonden en hem niet mochten zien, dat is het moeilijkste moment geweest in de afgelopen 5,5 jaar."
donderdag 16 januari 2020 om 18:50
"We hoopten dat we vanavond Johan zouden kunnen begroeten. We waren er helemaal klaar voor. We stonden onderaan de trap. Tot onze verbazing werd mij verboden om mijn broer een hand te geven. Johan was zo dichtbij, maar hij was ook heel ver weg." De marechaussee stuurde Frans weg. "We mochten hem niet eens kleding geven."
donderdag 16 januari 2020 om 18:49
Dat lukte niet door papierwerk. Gisteren kwam dan toch het nieuws dat Johan was overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. De vrouw van Johan zit echter nog vast, omdat zij een Thaise onderdaan is. De familie houdt hoop dat zij ook op korte termijn naar Nederland kan komen.
donderdag 16 januari 2020 om 18:48
Een paar weken geleden kwam dan het gerucht dat er beweging in de zaak kwam. Maar dat hoorden ze wel vaker, zo schetst Frans. "We raakten in een euforische stemming. Zou het nu echt gaan gebeuren?" Ze hoopten dat ze er voor Kerst al zouden zijn.
donderdag 16 januari 2020 om 18:47
"Uiteindelijk zijn we, dankzij mevrouw Bergkamp (politica Vera Bergkamp, red.), in de positie gekomen dat we uitzicht hadden op het uitzitten van zijn celstraf in Nederland. Daar hebben we hard aan gewerkt."
donderdag 16 januari 2020 om 18:46
We gaan beginnen. Frans van Laarhoven, de broer van Johan, neemt het woord. "De afgelopen 5,5 jaar hebben mijn familie en ik in een rollercoaster geleefd. Gevangengenomen worden in Thailand is een heel andere dimensie, wij als normale mensen kunnen ons niet voorstellen dat we niet kunnen slapen in een bed."
donderdag 16 januari 2020 om 18:42
Naast dat Van Laarhoven nog een resterende celstraf van ongeveer twee jaar moet uitzitten (met aftrek van voorwaardelijke invrijheidsstelling), wil het OM in Nederland hem ook vervolgen voor witwassen. Er wordt gedacht dat hij een soort schijnconstructie had opgezet voor het uitbaten van zijn coffeeshops.
donderdag 16 januari 2020 om 18:31
Eerder is ook al bekend geworden dat de verdediging van Van Laarhoven gaat proberen hem voorlopig uit de cel te houden. Zijn conditie is als gevolg van de mensonterende omstandigheden in de Thaise cel te slecht om nu meteen weer te worden vastgezet, zo is hun stelling. Morgen vindt om 14.00 uur een kort geding plaats over deze kwestie.
donderdag 16 januari 2020 om 18:28
Uitgenodigd was ook justitieminister Ferd Grapperhaus, die vorig jaar naar Thailand is gegaan om de uitlevering van Van Laarhoven te regelen. Hij komt vanavond niet, zo meldt zijn woordvoerder aan NU.nl.