Medewerkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben sinds 2014 bij 649 patiënten een gebitsreiniging uitgevoerd met instrumenten die niet voldeden aan de geldende hygiënerichtlijnen, maakt het ziekenhuis dinsdag bekend.

Tijdens een gebitsreiniging kan het tandvlees gaan bloeden, waardoor virussen die via het bloed overdraagbaar zijn op het instrument kunnen terechtkomen. Bij het niet naleven van de hygiënerichtlijnen bestaat er een zeer kleine kans dat de virussen worden overgedragen op een volgende patiënt.

Patiënten die na maandag 27 januari 2014 zijn behandeld met het instrument, een zogeheten ultrasoontip, krijgen daarom preventief een bloedonderzoek aangeboden van het ziekenhuis. Daarbij wordt getest op hepatitis B, hepatitis C en hiv. Alle patiënten hebben hierover een brief ontvangen. Als patiënten toch met een van de virussen besmet blijken te zijn, worden ze verder behandeld door een medisch specialist.

"We snappen dat deze oproep tot ongemak leidt bij patiënten. We hebben dan ook onze excuses aangeboden", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

De mondhygiënebehandelingen worden niet meer in het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd.