DEN HAAG - Tijdens een grootschalige actie van de gemeente Den Haag tegen uitbuiting van illegalen in de stad zijn woensdag 82 mensen opgepakt. Volgens een gemeentewoordvoerder zijn het allemaal illegale Bulgaren, deels huurders en deels verhuurders.

Bij het immigratiekantoor van de politie Haaglanden staan drie bussen klaar waarin de illegalen worden weggebracht naar een onbekend adres. Naar verluidt worden ze donderdag al weer naar Bulgarije gebracht. Op deze manier wil de gemeente duidelijk maken dat ze het 'uitbuitingscircuit' in Den Haag niet meer accepteert, aldus de gemeentewoordvoerder.

De actie die woensdag rond 19.00 uur begon, richtte zich op de controle van zogeheten slaappanden. Het doel was huisjesmelkers op te pakken die volgens de gemeente grof geld verdienen aan illegale arbeiders. De actie van politie, douane en gemeente vond plaats in de Haagse Schilderswijk en Transvaal.

Invallen

Er werden invallen gedaan op meerdere adressen in onder meer een pand op de hoek van de Hoefkade, de Heemstraat en in de Hobbemastraat.

In eerste instantie was de actie niet gericht op de illegalen zelf, zegt de gemeentewoordvoerder, maar op de malafide infrastructuur achter de huisvesting van illegalen. Desondanks zijn aangetroffen illegalen volgens de gemeentewoordvoerder ook aangehouden.

Het is de eerste grootschalige actie in Den Haag sinds het college van burgemeester en wethouders in februari een plan opstelde om het criminele illegalencircuit aan te pakken. Ook de illegale arbeidsbureaus wil de gemeente hard gaan aanpakken. Dinsdag werd een kleinere actie gehouden, gericht op het verkrijgen van informatie over de huisjesmelkers. Toen werden vier mensen opgepakt.

De gemeentewoordvoerder zegt dat er sinds vorig jaar sprake was van overlast in de gebieden waar de Bulgaren woonden: "Vrouwen werden op straat aangesproken en voelden zich onveilig." Burgemeester Deetman geeft donderdagmiddag een persconferentie over de operatie.