NIJVERDAL - Bij de op woensdag geopende tiplijn Meld MisdaadAnoniem zijn op de eerste dag tussen de vijfhonderd en duizend misdaadzaken gemeld. Het exacte aantal meldingen wordt donderdagochtend officieel bekend. Het projectbureau M spreekt van een uitstekend resultaat.

Van alle meldingen zijn volgens een woordvoerder van het projectbureau zeker vijftig tips zeer bruikbaar. Op de eerste dag belden burgers veel over drugs-, zeden -en steunfraudezaken. "Het ging over het algemeen over ernstige zaken. De meest in het oog springende melding betrof een naam van een mogelijke dader van een moord. Opvallend was ook dat er mensen belden die in een eerder stadium de politie hadden getipt, maar daar hun neus hadden gestoten", aldus de zegsman.

Nelleke van der Krogt, bekend als presentatrice van het tv-programma Opsporing Verzocht, opende woensdagmorgen in Nijverdal officieel de landelijke tiplijn. Via dit meldpunt kunnen burgers hun tips kwijt over criminele praktijken. De tiplijn, met het nummer 0800-7000, werkt vooralsnog op proef in de politieregio's Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, IJsselland, Utrecht en Twente.

Als de meldlijn na september 2003 blijkt te functioneren, kunnen ook de andere twintig politieregio's aan het project meedoen. Topambtenaar C. Dessens van het ministerie van Justitie liet weten dat de meldlijn bijdraagt aan de criminaliteitsbestrijding.

"Mensen kunnen inderdaad hun tips nu anoniem kwijt aan de politie, maar in sommige gevallen hebben burgers daar moeite mee. Omdat ze zelf betrokken zijn bij het misdrijf, of omdat ze angst hebben voor represailles."

/NIEUWSMisdaadkliklijn van start