OSLO - Keiko, de zwaardwalvis uit de film 'Free Willy', moet vrezen voor zijn leven. Noorse media brachten woensdag omstandig de mening van Noorse deskundigen dat Keiko zo'n gevaar is voor zonaanbidders en de zalmteelt dat hij om het leven moet worden gebracht. Een andere walvisexpert heeft ook voorgesteld het dier af te maken, omdat hij de winterse kou in een fjord niet zou overleven.

Keiko dook zondag op in de Skaalvik-fjord in het westen van Noorwegen. De tien meter lange walvis, die sinds zes weken na een lange gewenningsperiode weer in het wild leeft, speelde daar met kinderen en liet hen op zijn rug zitten. Om bij de Noorse fjord te komen, heeft de orka een afstand van 1400 kilometer moeten afleggen.

De woordvoerder van het ministerie van Visserij in Oslo haastte zich om de gemoederen te bedaren. Het Scandinavische land heeft toch al een slechte naam doordat het de jacht op dwergvinvissen toestaat, en heeft weinig behoefte aan gruwelijke beelden over de dood van Keiko. "Wij zullen de walvis niet laten inslapen. Wij staan in nauw contact met zijn verzorgers en zullen de komende dagen besluiten wat er moet gebeuren", aldus de woordvoerder.

Keiko is sinds 1998 aan de kust van IJsland getraind om weer in het wild te kunnen leven. Dat kostte in totaal bijna 20 miljoen dollar. In Noorwegen liet hij zien dat hij toch nog een beetje filmster is. De VVV van Halsa bij de fjord kan haar geluk niet op. Sinds het huwelijk van kroonprins Haakon met prinses Mette-Marit vorig jaar heeft niemand in Noorwegen zoveel bekijks gehad als Keiko.

Het dier werd als jong bij IJsland gevangen en vertoonde bijna twintig jaar kunstjes in amusementsparken in Canada en Mexico. Hij werd in 1998 naar IJsland teruggebracht nadat mensen die hem hadden gezien in de film 'Free Willy' uit 1993, een campagne voor zijn vrijlating waren begonnen. Nu is hij 25 jaar en weegt hij 5,6 ton.