JERUZALEM - De Israëlische politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een zware bomaanslag voorkomen. Zij onderschepte bij Hadera, niet ver van de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en Israël, een bestelauto met zeshonderd kilo explosieven aan boord. De inzittenden van de auto en van een personenauto die kennelijk bij het transport hoorde, zijn gevlucht.

De auto's trokken de aandacht van de politie omdat zij midden in de nacht met hoge snelheid op een onverharde weg kwamen aanrijden uit de richting van de Westelijke Jordaanoever, meldde de Israëlische krant Haaretz.

Bij een wegafzetting sommeerden politiemensen de bestuurders te stoppen, maar zij reden nog enige tijd door, waarna ze uit de voertuigen sprongen en er vandoor gingen. De politie is een zoekactie begonnen. Zij is ervan overtuigd dat de mannen nog in Israël zijn.

Bij doorzoeking van de auto's vond de politie de explosieven, twee grote containers met brandstof en metaaldeeltjes en een mobiele telefoon, die kennelijk bedoeld was om de bomauto tot ontploffing te brengen. De explosieven zijn inmiddels onschadelijk gemaakt.

Vluchtelingenkamp

In het vluchtelingenkamp bij Nablus op de Westelijke Jordaanoever zijn in de nacht van woensdag op donderdag drie Palestijnen aangehouden. Zij zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen tijdens het joodse nieuwjaarsfeest, dat vrijdagavond begint.