LONDEN - Plastisch chirurgen hebben een apparaat ontwikkeld waarmee lichaamsvet kan worden 'weggesmolten'. Zij voorspellen dat met de nieuwe machine lichaamscorrecties zo makkelijk, veilig en pijnloos zullen worden dat ze kunnen worden uitgevoerd tijdens een lunchpauze op kantoor.

De machine wordt momenteel ontwikkeld in Israël meldt de Britse krant The Sunday Telegraph. Het is al met succes uitgeprobeerd op varkens en proeven met mensen zullen volgend jaar in Groot-Brittannië beginnen.

Ultrasoon

Het apparaat maakt gebruik van ultra-geluidgolven die vetophopingen afbreken van buiten het lichaam. Deze worden vervolgens opgenomen door het lichaam en verbrand. Als de methode succesvol blijkt, betekent dat een revolutie in de plastische chirurgie.

Liposuctie, waarbij onderhuids vet wordt weggezogen met een pomp, is op dit moment in de VS en Europa de meest gevraagde procedure in dergelijke klinieken. Geschat wordt dat jaarlijks een miljoen mensen deze behandeling zouden willen ondergaan. Amerikanen gaven vorig jaar zo'n 5 miljard gulden uit in deze speurtocht naar het perfecte figuur.

Chirurg Gliksman van het Sheba Medical Centre in Tel Aviv zei dat het eerste prototype nu met succes wordt beproefd. "Wij kunnen ermee selectief de vetcellen vernietigen, zonder huid-, spier-, bot- en zenuwweefsel aan te tasten." De proeven met varkens, die veel overeenkomsten vertonen met de mens verlopen zeer goed. "De dieren verwerken de vernietiging van vetcellen zonder problemen."

'Kantoorbehandeling'

Het grote pluspunt van de nieuwe methode is dat er geen operatiekamer nodig is. "Het is een kantoorbehandeling. Je loopt naar binnen, je krijgt het en je loopt naar buiten. Er is geen herstelperiode nodig", aldus Glicksman. Een dieet is ook overbodig, omdat het vet in de bloedbaan wordt opgenomen.

Niet al het vet wordt in een keer opgeruimd. Gedacht wordt aan een halve liter per keer, eenderde van de hoeveelheid die met liposuctie wordt verwijderd. Het duurt dan twee of drie weken voordat het lichaam het afgebroken vetweefsel heeft verwerkt zodat iemand na een maand een nieuwe behandeling kan ondergaan.