AMSTERDAM - Dagbladuitgevers PCM (NRC, Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw), De Telegraaf en Het Financieele Dagblad hebben de rechtszaak gewonnen die ze hadden aangespannen tegen zogenoemde digitale knipseldiensten. Dat maakte advocaat Van Manen van de uitgevers donderdag bekend.

Knipseldiensten zijn organisaties die de inhoud van kranten scannen en doorverkopen aan klanten. Hierdoor lopen de uitgevers, die de rechten van de artikelen bezitten, inkomsten mis. De diensten, met namen als Euroclip, Knipsel-infoservice en Antal Clipping, moeten hun werkzaamheden staken en de schade aan de uitgevers vergoeden.

Volgens het vonnis moeten de organisaties stoppen met elke inbreuk op het auteursrecht van de kranten en alle bestanden (inclusief back-ups) wissen. Bovendien moeten ze inzage geven in hun boekhouding. Doen ze dat niet, dan geldt een dwangsom van .000 euro per dag met een maximum van 900.000 euro.

De knipseldiensten moeten volgens de rechtbank in Amsterdam ook een schadevergoeding betalen. De hoogte daarvan wordt in een afzonderlijke procedure vastgesteld. Volgens Van Manen kan dat bedrag in de miljoenen lopen, omdat ze met hun service volgens schattingen 7 à 8 miljoen euro per jaar verdienden.

Euroclip startte al in 1999 met de dienst, anderen volgden later. Of zij het verdiende geld al hebben uitgegeven of dat het nog is terug te eisen, is volgens de advocaat de vraag. De bodemprocedure werd ook gesteund door het Nederlands Uitgeversverbond.