De hulpdiensten zijn woensdagavond massaal uitgerukt naar Schiphol voor een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig van Air Europa. Volgens de vliegmaatschappij was er sprake van een vals alarm. De piloot zou per ongeluk een waarschuwing hebben geactiveerd, die protocollen voor ontvoeringen op de luchthaven in werking zet.

Even na 19.00 uur rukten de hulpdiensten massaal uit na een GRIP-3-melding op het vliegveld. Bij een GRIP-3-melding is sprake van een 'mogelijke bedreiging voor het welzijn van de bevolking binnen een gemeente'.

Het vliegtuig waarin de verdachte situatie zich afspeelde, zou rond 19.10 uur vanaf Schiphol vertrekken naar Madrid. De D-pier, waar het vliegtuig stond, werd volledig afgesloten.

Een team van de Dienst Speciale Interventies, de brandweer, ambulances en politie kwamen ter plekke. Ruim anderhalf uur na de melding werden alle passagiers en crewleden uit het vliegtuig gehaald.

Vervolgens verklaarde Air Europa dat de gezagvoerder een fout had gemaakt.

Piloot van 'gekaapt' vliegtuig Schiphol zegt sorry voor vals alarm
80
Piloot van 'gekaapt' vliegtuig Schiphol zegt sorry voor vals alarm

Minister onder de indruk van reactie veiligheidsdiensten

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet in een tweet weten dat de situatie op de luchthaven weer normaal is. "Onder de indruk van scherp en alert optreden autoriteiten en diensten, landelijk en lokaal", liet hij weten.

Marianne Schuurmans, burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, zegt in een verklaring dat de Koninklijke Marechaussee eerst de vereiste protocollen moest doorlopen "om er zeker van te zijn dat alles echt veilig was". Uit verder onderzoek van de marechaussee moet blijken wat er precies aan de hand was. "Het belangrijkste nu is dat alle betrokkenen veilig zijn. Voor de betrokken passagiers en de bemanning wordt opvang en zo nodig hulp geregeld."

De melding zorgde woensdagavond voor vertragingen op enkele tientallen vluchten. Een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Schiphol meldt aan NU.nl dat vertrekkende vluchten volgens een aangepaste planning kunnen opstijgen.

Meerdere vluchten liepen woensdagavond vertraging op door de valse melding. (Foto: Pro Shots)